X
 
 

Прокуратурата: Руски дипломат е събирал тайна информация, включително с подкупи

2814 11
Прокуратурата: Руски дипломат е събирал тайна информация, включително с подкупи
Снимка: БГНЕС
От септември, 2018 година, досега руски гражданин е събирал секретна информация в България с цел да я продаде на чужда държава. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата.

Според съобщението, въпросният човек е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез подкуп. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство, за престъпление по чл. 104, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК). Производството се при Специализираната прокуратура, но то всъщност е спряно - заради дипломатически имунитет.

Прокуратурата разпространи материали по шпионския скандал с Николай Малинов

Специализираната прокуратура предостави на медиите нови доказателства, уличаващи председателят на движение "Русофили" Николай Малинов в...

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, "дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава". По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК /"деецът е лице с имунитет"/.

На 25.10.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи Екатерина Захариева за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата. Захариева е и вицепремиер, а от нейните компетенции е да предизвика позиция за обявяване на персона нон грата на всеки чужд дипломат в България.

От Външно коментираха, че Захариева се е срещнала с руския посланик Анатолий Макаров и е отправила искане руските институции да отзоват своя служител до края на днешния ден (понеделник, 28 октомври).

Припомняме, че наскоро беше повдигнато обвинение в шпионаж на бивш депутат. Припомнете си кой е той в този материал!

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  „Да бъде проклета оная минута когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!“ - “Кой?” – Захарий Стоянов http ://chitanka.info/text/10048-kojy
 • Анонимен 8 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Хр. Ботев - Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България - http ://www .extremecentrepoint.com/archives/335
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  "Учете руски! Трябва да знаете езика на врага!" Васил Левски.
  : 2 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Бой, нихната мама империалистическа!
 • шпиономани на болени мозъци 6 шпиономани на болени мозъци преди 3 месеца Профил на трол?
  глупости на търкалета, герберите могат само да образуват безпочвени дела срещу нормални хора
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Това да си русоРОБ не е лесна работа - трябва да казваш на бялото черно за 5 рубли надник!
  : 2 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  А междувременно в Кабо Верде е бастисан руски кораб плаващ под панамски флаг с 11 руски моряка на борда с 9,5 тона кокаин. С малко напън можеше да ги докарат и по тон на барета. Нищо по казуса по родните масмедии.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Поредните кьорфишеци на русофобите, предазначени за отвъд океанските ни господари! Трябва да се покаже, че се работи! Че се противостои на Русия! Какви тайни, какви конспиративни срещи? Кое в България е тайна за някого? Апартаментите на Цв. или терасите на консула ни?
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Какви дипломати - става въпрос за бандити! В Буенос Айрес изгориха 389 кг кокаин намерени в руско посолство - https ://www .actualno.com/america/v-buenos-ajres-izgoriha-389-kg-kokain-namereni-v-rusko-posolstvo-news_691218.html
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Руските дипломати са най-голямите наркодилъри! Андропов е не само създател на ислямския тероризъм, от който произлизат и днешните джихадисти, както твърди в своята книга – “Червени хоризонти” , бившият румънски разузнавач – Йон Михай Пачепа. Друг негов “колега” от соцлагера – чехословашкият генерал Ян Шейна твърди, че Хрушчов е също създателят на международният трафик на наркотици – КОКСинтернЪт, виж още ›› в книгата – “Червен кокаин”. Путлер също е член на коксинтернЪт още от Лениниград, и последната пратка от половин тон кокаин доказва, че КГБ и лично Путлер е альфа-сабаката в този КОКСинтерн! Допълнение за кокаиновите посоли на унилата лошадь: http ://www .kasparov.ru/material.php?id=5A9EB8555FA74
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Руски дипломати няма! Всички са шпиони и работят срещу България от 1944г.! Единствено Иван Костов успя да изгони повечето от тях! За това и до ден днешен руските еничари плюят по него!
Нагоре