Отвод на съдия-докладчика по делото за радикален ислям в Пазарджик

6589
Отвод на съдия-докладчика по делото за радикален ислям в Пазарджик
Снимка: БНР

Съдия Ивета Парпулова, която беше разпределена за докладчик по новото наказателно дело за радикален ислям в Пазарджик, подаде отвод, информира БНР.

Обвинителният акт срещу 14-те разпространители на идеите на „Ислямска държава“ беше внесен в съда миналата седмица.

70 свидетели са разпитани по делото за разпространение на идеите на "Ислямска държава" у нас

По делото срещу 134-те обвиняеми за разпространение на "Ислямска държава" са събрани 30 тома доказателства, материали, експертизи, прев...

Мотивът за отвода на съдия Ивета Парпулова е да не остане в обществото съмнение, че подсъдимия Ахмед Муса Ахмед няма да получи справедливо и безпристрастно правосъдие по новото дело за радикален ислям, по което той пак е обвиняем.

Съдия Ивета Парпулова гледа делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на салафизъм и религиозна нетърпимост. Сред тях бе и ромският лидер Ахмед, който получи тогава 1 година затвор. Присъдата му бе увеличена на 2 години лишаване от свобода от Апелативния съд в Пловдив. 

За останалите 10 мюсюлмански духовници апелативния съд в Пловдив остави в сила глобите, наложени на първа инстанция. Те варират от 2 до 3 000 лева. Техните условни присъди са отменени. Решението за тях е окончателно.

Новият процес срещу Ахмед Муса и поддръжниците му ще се гледа от съдия Кристина Пунтева.

14 души на съд за радикален ислям в интернет

Внесоха обвинителния акт срещу 14 лица за проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война в социалните мрежи, съобщих...

14 души, сред които и Ахмед Муса Ахмед, са обвинени в насаждането на верска омраза и пропаганда на война. Има доказателства, че в Пазарджик, Ахмед е осигурявал квартири на бойци на „Ислямска държава“ и е инициирал събиране на парични помощи за терористичната организация.

Към момента не е ясна датата, на която ще стартира новия съдебен процес за радикален ислям.

Срещу Ахмед Муса е повдигнато обвинение, че от ноември 2013 г. до ноември 2014 год. в градовете Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово – непосредствено и чрез електронната система интернет, чрез организиране превод, издаване и разпространяване на книгата "Науакиду`л Ислям" (Вероотстъпване) - текст и разяснение, издателство “Фуркан” на български език, както и с муджахидински жест с показалеца на ръката т.е. изправен и насочен нагоре показалец, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com