Петко Еленков излиза от ареста срещу 5 хил. лв. гаранция

19087
Петко Еленков излиза от ареста срещу 5 хил. лв. гаранция
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд пусна под гаранция от 5000 лева охранителя Петко Еленков, който преди около година простреля Велин, младеж от ромски произход край гара "Подуяне", докато момчето се опитвало да краде желязо, съобщи БГНЕС.

Петко Еленков е обвиняем, както за убийството на Велин, така и за нанасяне на средна телесна повреда на приятеля му Камен и за незаконното притежание на боеприпаси.

Решението за освобождаването му беше посрещнато с аплодисменти от десетките негови близки, роднини, приятели и бивши колеги, които дойдоха в съда, за да засвидетелстват подкрепата си към него. Много от тях смятат, че той не е извършил убийството, а е бил натопен.

Съдия Мирослава Тодорова подчерта, че е разколебано предположението, че Еленков може да извърши друго престъпление, ако излезе от ареста. Тя отбеляза, че той е семеен с две деца, че не е проявявал агресия в семейната си среда, че е награждаван 8 пъти като офицер и нито веднъж не е бил наказван.

Съдията отбеляза, че още не е опровергано обоснованото предположение, че Еленков е извършил престъпленията, за които е обвинен. Налице са и редица свидетелски показания в подкрепа на обвиненията. Установено е, че той е стрелял с пушка-помпа към Велин и брат му. Еленков сам е предал пушката на разследващите органи.

Според съда фактът, че момчетата са се опитвали да крадат не оправдава стрелбата срещу тях, защото те по никакъв начин не са застрашавали живота и здравето на Еленков.

Съдът коментира и липсата на барутни частици по ръцете на Еленков. Тя подчерта, че няколко експертизи доказват, че при стрелба точно с тази пушка е възможно да не останат барутни частици по ръцете на стрелеца.

Решението на съда може да бъде обжалвано или протестирано пред Софийския апелативен съд, който трябва да разгледа жалбата или протеста на 18 февруари тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com