По делото "Миню Стайков": Още около 60 свидетели ще дават показания

6462
По делото "Миню Стайков": Още около 60 свидетели ще дават показания
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Още около 60 свидетели предстои да бъдат разпитани по делото срещу алкохолния бос Миню Стайков, обвинен с още 13 души за злоупотреби с еврофондове, а кога ще се стигне до яснота – зависи само от съда, коментира пред Actualno.com наблюдаващия прокурор Ангел Кънев.

В изнервена обстановка, след няколко часа разисквания, днешното заседание в Специализирания наказателен съд бе прекратено и продължението ще е на 21 февруари. Малко преди съдията да сложи край на разпитите на свидетели за днес, Миню Стайков, който е на инвалидна количка и в съда бе придружаван от медицинско лице, съобщи, че има влошаване на здравословното състояние, че му предстои влизане в болница и че изпитва страдание. За прекомерното му натоварване многократно обръщаха внимание от защита. Съдебният състав дори осигури диван, на който ако се наложи да легне, но той не се възползва.

Разследване: Олигарси източват европейски фондове за земеделие, и България е в списъка

Как олигарсите източват милиони от европейските фондове в земеделието, пише в свое разследване американският вестник The New York Times...

Заседанието започна с искане за отвод на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев от адв. Любомир Таков, представляващ няколко от подсъдимите лица и адв. Анна Попова, защитник на Стайков, към които се присъединиха още защитници на обвинените. Попова е категорична, че действията на прокуратурата са незаконосъобразни и в разрез със съдебната практика на ЕС и моралните норми. "Прокуратурата отказа възможността на Миню Стайков да даде обяснения и по този начин се наруши правото му на защита и лично участие в процеса", заяви тя. По думите ѝ, обвиняемият трябва да се чувства добре, за да вникне в обвинението и да може да се защити, а в случая влошаването на здравето на Стайков не му позволява да вникне в обвинението. Тя подчерта, че е желателно на всеки час да се правят 15-минутни почивки, за да му бъде прилагана рехабилитация и на няколко пъти заседанието бе прекъсвано за по четвърт час.

Самият Миню Стайков, когато бе запитан от съдията дали разбира в какво е обвинен и желае ли да даде обяснения заяви: "Не разбирам в какво съм обвинен, но разбирам, че съм обвинен" и отказа обяснения.

Адв. Таков отбеляза, пояснявайки поискания отвод на прокурора, че е в допълнение на сигнал по повод предприети назидателни мерки през септември миналата година. "Поискал съм да бъде проверено за наличие на прокурорски акт, касаещ принудителното ми довеждане като обвиняем", заяви адвокатът и уточни: "Става въпрос за документ, изготвен от наблюдаващия прокурор по делото, в което се съдържа внушение, че аз имам процесуалното качество на обвиняемо лице". Той съобщи, че е депозирал това искане във ВКП и че проверката не е завършила. Позовавайки се на наличието на сигнал и текуща проверка срещу дейността на прокурора, Таков опита да убеди съда, че наблюдаващият прокурор е заинтересован от изхода на делото, което може да рефлектира и опорочи наказателния процес и настоя за неговия отвод. От своя страна прокурор Ангел Кънев категорично заяви, че не е предубеден спрямо който и да е от участниците в наказателния процес и че "адвокат Таков не е призован като обвиняем, не е обявяван за издирване и принудително довеждане". Съдът не сподели становището на защитата, че се правят внушения и не уважи искането ѝ за отвод.

"Защитата, упражнявайки правата си поиска отвод. Аз изложих становище, като посочих и продължавам да твърдя, че няма основания за отвеждането на мен като наблюдаващ прокурор и на останалите наблюдаващи прокурори и съдът си взе решението съответно", коментира след заседанието прокурор Кънев.

Миню Стайков поиска отвод на прокурор, прокуратурата не се съгласи

Прокуратурата отхвърли исканията за отвод на прокурор, подадени от Миню Стайков, съобщиха от държавното обвинение. Става въпрос за набл...

Запитан дали са изпълнени необходимите мерки, съобразно здравословното състояние на Миню Стайков, прокурор Кънев заяви: "Съдът даваше почивки, когато бе искано. Нямам медицински познания за да коментирам какви грижи трябва да се положат по отношение на някого или не" и добави: "Аз съм юрист, имам два семестъра по "Съдебна медицина", но нямам медицинско образование".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com