Правният абсурд България - плащаш заради това, че си пострадал

17476
Правният абсурд България - плащаш заради това, че си пострадал
Снимка: БГНЕС

Абсурдът българска съдебна система – вече не изпълняваме дори решения на Европейския съд за правата на човека.

Какъв е случаят – през 2008 година, когато се прибира с баща си към София, върху колата на журналиста Ясен Бориславов пада топола – на Ботевградско шосе. Четири години общината и Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) се карат за въпросната топола и кой трябва да се погрижи за нея, докато тя „сама решава спора”. Бориславов завежда дело, но то тръгва чак през 2012 година. В крайна сметка съдът отсъжда обезщетение от 1000 лева за Бориславов, но дава 1225 лева на АПИ заради законов абсурд. И АПИ вече е изтеглила парите, които българският съд й е дал.

Таня Андреева съди медия заради своя снимка

Министърът на здравеопазването Таня Андреева ще съди информационната агенция ПИК заради спекулативно публикуване на нейни снимки. Това ...

На две съдебни инстанции съдът произвежда един абсурд, категоричен е Бориславов пред Нова телевизия. Ще си търся правата в Съда по правата на човека в Страсбург, добави той.

Бориславов обяви, че заради това, че му е присъдено по-малко обезщетение от исканото – 1000 лева, вместо 5000, съдът прави абсурда. Заради по-малкото обезщетение за мен се присъжда възнаграждение за юристконсулт – такъв е законът, каза Бориславов.

По тази практика са заведени дела срещу България в Европа – в Европейския съд за правата на човека и са спечелени. Но въпреки това нашите съдилища не са се съобразили и не са променили практиката, заяви журналистът. Адвокатът му Йонко Грозев, който е част от Движение България за гражданите, каза, че е имало две такива дела в Европейския съд за правата на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com