Правосъдният министър иска от ВСС процедура за прекратяване на правомощията на главния прокурор

5827
Правосъдният министър иска от ВСС процедура за прекратяване на правомощията на главния прокурор
Снимка: Прокуратура

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внася във Висшия съдебен съвет искане за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев, предава БНР.

Искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи в обем на 100 страници за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.

"След като разгледах предоставената информация смятам, че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебни задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт“, поясни Стоилов и допълни, че днес е насрочил заседание на ВСС за 22 юли 2021 г., в което предложението трябва да бъде разгледано като точка първа.

Министърът на правосъдието каза, че е обобщил получените данни в мотивите на искането в няколко групи причини, които ще представи на заседанието на ВСС:

„Става дума за разгласяване на досъдебни производства с използване на СРС, липса на единен критерий за разследване на лица, които заемат висши държавни длъжности и други. Ограничил съм се само с това, което засяга конституционните основания по цитирания текст  - за действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Позовавам се и на данни, които навеждат на нарушения на Кодекса за етичното поведение на българските магистрати.“

Бойко Рашков пак каза, че възнамерява да предприеме действия срещу главния прокурор Иван Гешев

Имам намерение да предприема конкретни действия по отношение на главния прокурор Иван Гешев и уронване на престижа на съдебната власт -...

Правосъдният министър е насрочил заседание на пленума на ВСС за 22 юли, на което да бъде обсъдено искането.

Припомняме, че в деня на изборите, 11 юли, служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви: "Имам намерение да предприема конкретни действия по отношение на главния прокурор Иван Гешев и уронване на престижа на съдебната власт - няколко пъти казах и отново ще повторя. Действията ще бъдат основани и съобразени изцяло с Конституцията и закона. Не, действията срещу г-н Гешев не са свързани със списъка с магистрати и политици, които имат банкови сметки и имущество в чужбина". Според него, прокуратурата трябва да предприеме конкретни действия в случая по отношение нарушение на данъчното ни законодателство. Рашков каза и, че ако други държави са подали информация за недекларирано от български граждани имущество и банкови сметки, следва разкриването на информацията да стане факт след съответните действия на прокуратурата, за да няма законови нарушения за конфиденциалност.

Припомняме още, че новината за определен брой магистрати и хора на висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, които не са декларирали, че имат банкови сметки и имущество в чужбина, излезе след анонимен сигнал, изпратен до Actualno.com. В него се твърдеше, че сегашният главен прокурор Иван Гешев има банкови сметки в Швейцария и Монако, само че прокуратурата, под ръководството на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, категорично отрече. Именно заради този случай обаче държавното обвинение посочи, че има общо 27 съдии, прокурори и следователи, които не са декларирали свои, установени от ДАНС банкови сметки и имоти в чужбина, както и 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, намиращи се в същото положение. За съответните 11 лица прокуратурата направи следното уточнение – "притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ)". След това прокуратурата съобщи, че НАП проверява въпросните 38 души, но оттогава насам няма други новини какво се случи с проверката. Припомняме, че в края на юни служебният МВР министър Бойко Рашков се закани да каже имената на всички хора от въпросния списък, ако прокуратурата не го направи. Той дори заяви, че ще го стори до края на предишната седмица, преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Това обаче не се случи.

Още: Янаки Стоилов не каза категорично дали ще внесе предложение за прекратяване на мандата на главния прокурор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com