Пред угрозата за затвор Филип Златанов си взе нов адвокат

19400
Пред угрозата за затвор Филип Златанов си взе нов адвокат
Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов ще се яви пред Софийския апелативен съд (САС) с нова защита. Той е прекратил правомощията на адвоката си Антон Терзийски и се е доверил на кантората "Савова&сие", съобщава в. "Труд".

Промяната не е изненадваща, като се има предвид, че в СГС през март обвинението не срещна отпор от защитата и съдът се произнесе с извънредна строгост - прати подсъдимия в затвора, въпреки че прокурор Снежана Копчева предложи наказанието му да бъде условно. Като чу присъдата - 3 години и половина затвор, адвокат Терзийски събра очите на публиката - с бодра крачка пристъпи към прокурорката и усмихнато се здрависа с нея.

Продължението на съдебната сага се очаква с интерес от юристи, политици и журналисти, тъй като около казуса на първа инстанция се очертаха повече въпроси, отколкото отговори, пише изданието.

Делото започна на 31 март и приключи само в две заседания. Съставът на СГС с председател Андрей Ангелов го разгледа в съкратена процедура - свидетели и вещи лица не бяха разпитвани. Прословутото тефтерче, в което бившият шеф на КПУКИ си е записвал кой да бъде "ударен", кой "оправен" и кой "отложен", не бе представено като доказателство. Съдия Ангелов остави без уважение молбата на гражданин да го получи с мотива, че "тефтерче по делото няма, то е отделено по друго наказателно производство".

Наблюдателите на процеса така и не видяха скандалните записки, прожектирани миналото лято на пресконференция на прокуратурата - "да има конфликт", "да няма конфликт", "да не се бърза", "да се движи", "Да чуя ИФ! Да дам на ИФ! ИФ да каже!","ИФ-ЦЦ-ББ!" и т.н.

След юлската прожекция на държавното обвинение бившата депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова напусна парламента. Необяснимо обаче тя не е разпитана в хода на разследването, също както и Цветан Цветанов и Бойко Борисов.

Присъдата на Златанов е знак за почтеност на съда

"С присъдата, която наложи на господин Филип Златанов, съдът дава знак на обществото и на всички, които прилагат законите, че трябва да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com