Председателят на ВКС иска закон за защита на пешеходците

766
Председателят на ВКС иска закон за защита на пешеходците
Снимка: БГНЕС

Промяна в Закона за движение по пътищата - това поиска председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Панов пожела промяната, за да няма нови съдебни тълкувателни решения като това по случая "Лора Казанлиева", при което ВКС реши, че убитата на пешеходна пътека от моторист Лора е допринесла за смъртта си, защото не се е огледала преди да тръгне да пресича.

Позицията на Павлов идва като отговор на исканията за тълкувателно решение, което да уеднакви противоречивата в съдебната практика. Те бяха внесени от правосъдния министър Екатерина Захариева и главния прокурор Сотир Цацаров - заради случая "Лора Казанлиева".

Председателят на ВКС ще действа, за да няма абсурди като "виновна, че е прегазена"

Решението на Върховния касационен съд (ВКС) по случая "Лора Казанлиева" може да промени съдебната практика по такива казуси. Преди шест...

Председателят на ВКС, който също бе блъснат на пешеходна пътека, заяви, че шофьорите са задължени да имат повече умения и знания от пешеходците, пише в. "Сега". "Дали окото на един пешеходец е достатъчно точен уред за измерване на скоростта, отдалечеността, шума на двигател? Искам да добавя, че водачите на моторни превозни средства за разлика от пешеходците са полагали изпит. Те имат по-различни познания и са задължени да имат такива при управлението на моторно превозно средство. Докато един пешеходец, който не е водач, може да няма автомобил, дори може да не иска автомобил. Той просто пресича и е на различна възраст и има различна опитност. Задължението на пешеходеца при преминаване на пътното платно е да се огледа", заяви Панов.

Той допълни, че в особеното мнение на един от съдиите по делото "Лора" има достатъчно аргументи. Става дума за становището на съдията Севдалин Мавров, който не се съгласи, че Лора е виновна за смъртта си. "Не може да се изисква от пешеходците вярна преценка за всички характеристики на приближаващи МПС, които могат да рефлектират върху спирането им преди пешеходната пътека", написа той.

"Смея да твърдя, че също има възможност самият законодател да прецизира закона. Ние може да го предложим, ако наистина се установи необходимост от това", обясни Панов. Не е нужна законова промяна, а само уеднаквяване на съдебната практика, каза Захариева. Ако все пак се налагало, тя щяла да внесе промени в парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com