Прекратиха делото за Чакъра

18072
Прекратиха делото за Чакъра
Снимка: БГНЕС

След като вчера стана ясно, прокуратурата е прекратила разследването за скандала "Мишо Бирата", в който бе замесен Ваньо Танов, се разбра, че държавното обвинение е сложило точка и на делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра.

От Софийската военно-окръжна прокуратура са потвърдили пред "Правен свят", че делото за смъртта на Чакъра е прекратено в края на юни. Мотивите обаче се неясни засега, защото наблюдаващият прокурор е в отпуск.

И двете разследвания бяха свързани с действия на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, но той така и не бе обвинен по тях. На 13 юни м.г. Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Чакъра по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. До този развой се стигна, след като в края на 2012 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България за неефективното разследване на обстоятелствата около смъртта на Чакъра.

Той загина при полицейска акция през 2003 г., ръководена от Бойко Борисов, който тогава бе главен секретар на МВР. При операцията по задържането му, Димов е бил обстрелван с гранатомети, защото отказвал да се предаде и оказал съпротива, а след смъртта му прокуратурата заключи, че се е самовзривил.

След като делото бе възобновено, главният прокурор нареди то да се води вече от Софийската военно-окръжна прокуратура, а не в Пловдив. Борисов бе викан на разпит по възобновеното производство, а миналата година излезе информация и от заключение на експертиза след ексхумация на тялото на Чакъра. Според заключението той не се е самовзривил, а е бил взривен, след което и запален, за да бъдат заличени следите.

Разпитите на полицаите от Специализирания отряд за борба с тероризма, участвали преди десет години в акцията, са потвърдили пък, че тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов е наредил обстрела на Чакъра с гранатомети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com