Продължава делото в СГС срещу Пенгезов

479
Продължава делото в СГС срещу Пенгезов
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд ще гледа делото срещу Веселин Пенгезов, предаде БГНЕС. Бившият председател на Софийския апелативен съд е подсъдим заедно с още седем души за източване на европейски пари по Оперативна програма “Административен капацитет” и присвояване на средства от програмата през 2008 г.

Освен Пенгезов подсъдими са и бившият ръководител на кабинета на Пламен Орешарски - Мария Дивизиева, бившият председател на Военно-апелативния съд Петко Петков и заместникът му Владимир Димитров, както и Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов. Разследването започва през 2010 година, но в продължение на четири години се води срещу неизвестен извършител. В началото на април 2015 г. обвинителният акт срещу Пенгезов влезе в съда.

Поредно заседание по делото срещу Веселин Пенгезов

Днес, 14 март, от 9.30 часа Софийският градски съд ще гледа делото срещу бившия председател на Апелативния съд (САС) Веселин Пенгезов. ...

Обвинението е за деклариране на невярна информация от Петков, като представляващ ВоАС – София, пред Управителния орган на ОПАК в Министерството на финансите във връзка с изпълнението на проекта "Информационна система за прозрачност във военните съдилища". Проектът е по приоритетна ос I – "Добро управление", подприоритет 1.5 - "Прозрачна и ефективна съдебна система" и е финансиран безвъзмездно със средства на Европейския съюз. Неверните сведения касаят начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители по проекта. Петков е обвинен в качеството на извършител, а останалите – като помагачи. След съгласуване с бившия ръководител на Дирекция ОПАК - Мария Дивизиева, по указание на ген. Пенгезов, останалите привлечени към наказателна отговорност са оформили документация със задна дата за проведени процедури по Закона за обществените поръчки във връзка с избора на изпълнители по проекта, макар такива да не са провеждани. Престъплението е извършено в периода 8 юли 2009 г. – 19 юли 2010 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com