Прокуратурата не пожела да потърси наказателна отговорност от Станишев

21148
Прокуратурата не пожела да потърси наказателна отговорност от Станишев
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а НК на народния представител Сергей Станишев, предаде БГНЕС

Сергей Станишев е обвинен за това, че в периода 4 ноември 2005 година - 27 юли 2009 година в град София е загубил седем документа с класифицирана информация (престъпление по чл. 358 ал.1 вр.чл.26 ал.1 НК). Документите бяха върнати на държавата от обвиняемия по делото "Октопод" Алексей Петров. Петров коментира, че е върнал информацията като "съвестен гражданин".

Чл. 358, ал. 1 от Наказателния кодекс гласи следното:

Станишев: Борисов бълнува

Изявлението на Бойко Борисов относно ситуацията на тотална и посвместна криза в България е пълна фантасмагория. Това смята лидерът на Б...

Който загуби документи, издания или материали, съдържащи информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация, получена по международен договор, по който Република България е страна, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.

(2) Ако от деянието са настъпили или могат да настъпят особено тежки последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години.
Като мотив да не се търси наказателна отговорност, прокуратурата посочва два факта - липсата на предишни присъди на Станишев и това, че от деянието не са причинени имуществени вреди. Затова обвинението счита, че приложението на чл. 78а НК е задължително. Този член на Наказателния кодекс гласи буквално следното:

Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:

а) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com