X
 
 

Прокуратурата няма да разследва Гешев дали е намалил умишлено присъди

7509 2
Прокуратурата няма да разследва Гешев дали е намалил умишлено присъди
Снимка: БГНЕС
Докато Висшият съдебен съвет (ВСС) отново заседава относно избора на Иван Гешев за нов главен прокурор, на сайта на държавното обвинение се появи кратко съобщение. В него се посочва, че прокуратурата "отказва образуване на досъдебно производство срещу Иван Гешев поради липса на каквито и да било доказателства за извършено от него престъпление".

В съобщението на прокуратурата пише следното: "На 24 октомври 2019 г. във Върховната касационна прокуратура бе внесен сигнал от председателя на ГД "Боец" Георги Георгиев за извършени престъпления срещу правосъдието от Иван Гешев, заместник-главен прокурор при ВКП. На 30 октомври 2019 г. сигналът бе изпратен по компетентност на Специализираната прокуратура за проверка на изнесените в сигнала данни. 

Мая Манолова поиска контрол върху актовете на главния прокурор

Да има достатъчно гаранции за контрол върху неговата работа - това искат хората по отношение на главния прокурор. Всеки има право да пр...

Въз основа на извършената лична проверка от наблюдаващия прокурор, на когото е възложена, на 11 ноември 2019 г. е постановен отказ за образуване на досъдебно производство срещу Иван Гешев поради липса на каквито и да било доказателства за извършено от него престъпление.

Сигналът на "Боец" е основан на публикация на сайта "Бивол". Копие от отказа е изпратено и на жалбоподателите на посочения от тях адрес", уточняват още от прокуратура.

Хронологията накратко

Actualno.com припомня, че по-рано държавното обвинение започна проверка срещу Гешев. Причината бе в записи, публикувани от разследващия сайт "Биволъ", за които се счита, че са уловили как Гешев уговаря изгодни споразумения за подсъдими след спецакциите с гръмките имена "Недосегаемите 1 и 2" през 2011 година, писа по темата вестник "Сега".

ВСС реши да не започва нова процедура за избор на главен прокурор

ВСС реши да не започне нова процедура за избор на главен прокурор на единствения кандидат за поста - Иван Гешев. С "20" гласа "за" и 4 ...

Новината за въпросните записи излезе часове преди изслушването на Гешев във ВСС и беше публикувана от сайта за разследваща журналистика "Биволъ", а веднага след това прокуратурата публикува официално прессъобщение, с което оневини Иван Гешев по казуса. Въпреки това имаше реакция по темата, но със сегашното съобщение всичко приключва.

Четете още по темата в този материал.

Вижте снимки от протестите "за и "против" кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор в галерията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители