Прокуратурата обвини Волен Сидеров в хулиганство и за лека телесна повреда

26481
Прокуратурата обвини Волен Сидеров в хулиганство и за лека телесна повреда
Снимка: БГНЕС

Искам възможно най-бързо да започне съдебно дело срещу мен, за да се изяснят нещата. Това заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров след като се яви в столичното следствие, за да му бъде повдигнато обвинение. Обвинението вече е факт - в хулиганство и за лека телесна повреда.

Обвинението срещу мен е странно, а медиите ме осъдиха, добави Сидеров.

Френският посланик: Волен Сидеров е заплашил наша служителка, защото е французойка

Стефани дьо Мартие е била заплашена, защото е французойка и член на френското посолство. Тя пътуваше за Варна по работа, а Волен Сидеро...

В момента сме на фаза досъдебно производство, до която не са разпитани още четирима свидетели от моите колеги от „Атака” - хора, които бяха свидетели на случката. Затова наричам това производство „странно”. Ще поискам от следствието да бъдат разпитани, но не знам дали то ще откликне, обясни Сидеров, цитиран от Агенция "Фокус". Показанията, които са взети във Варна, Сидеров счита за неправомерни, в нарушения с НПК. Причината - свидетелите, даващи показания относно лица с имунитет, трябва да бъдат разпитани от следовател, а те са разпитани от полицай, т.е. показанията им нямат юридическа стойност.

Сидеров пристигна в следствието с депутати от цялата парламентарна група на "Атака". Той обясни, че нарича странно досъдебното производство, като припомни, че още на 22 януари е свалил имунитета си, а днес е 12 март. Така той изчисли, че има близо два месеца откакто той е свалил имунитета си и до момента не е бил призован, предаде БГНЕС.

Според Сидеров има теч от следствието, защото някои медии вече били публикували показанията на стюардесата от полета, а нямало как депутат да ги изнесе. Той добави, че много журналисти вече са знаели, че ще бъде призован. Националистът определи това като нередно и каза, че не би трябвало информация да излиза от следствието, както и показания.

Беше ми лепнато петно, а това се прави с политическа подбуда, защото целта е влияние върху хората, които гласуват за мен, да се отдръпнат”, каза Сидеров.

Адвокати на Волен Сидеров ще бъдат Явор Нотев или Петър Петров, като има вариант и двамата юристи да работят заедно по случая.

Бинев: Сидеров прекрачи границата, ще го съдя

Мога да приема атаки срещу себе си, но не и срещу децата ми, затова ще съдя Волен Сидеров, заяви евродепутатът Слави Бинев пред БТВ. Н...

Предистория

Обвинението срещу Сидеров е заради държанието му в полета на „България Еър” от София до Варна на 7 януари тази година. Тогава националистът, заедно с други депутати от „Атака”, се сдърпва със служителката на френското посолство Стефани Дюмортие, а след това и с пасажера Димитър Бахнев, като една от версиите сочи физически сблъсък. Сидеров се е държал непристойно и със служители на „Гранична полиция”, като е влязъл във физически контакт с полицай Костадин Колев. След това депутати на „Атака” в многократни медийни изяви свързаха този случай с „постановка” от страна на ГЕРБ, тъй като от профил на Колев в социалните мрежи си личало, че "той е върл бойковист".

„Категорично не съм удрял полицай Колев и това няма как да бъде доказано, защото не се е случвало. Неговите лъжесвидетелства са смехотворни, един 120 - 130 кг юнак, трениращ бойни изкуства, а аз, който съм 70 кг с дрехите, съм го ударил и той е залитнал... От една страна, е ласкателство за моята сила, но от друга е недостоверно”, посочи Сидеров след излизането си от следствието.

След случая главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета на лидера на „Атака”, а впоследствие той сам се съгласи да не се ползва от защитата си. В искането до председателя на Народното събрание Михаил Миков Цацаров написа, че поведението на лидера на "Атака" е било "изключително скандално и цинично".

Сблъсъкът между Дюмортие и Сидеров беше коментиран и от френското посолство, което първо поиска извинение от лидера на „Атака”, а след това смекчи тона. Френският посланик в България Ксавие Лапер Дьо Кабан дори сподели, че се е срещнал случайно със Сидеров преди 20 години, когато той работеше в „Демокрация” и след тази среща си е помисли, че не иска никога повече да си има вземане-даване с бъдещия националист.

Бинев: Сидеров прекрачи границата, ще го съдя

Мога да приема атаки срещу себе си, но не и срещу децата ми, затова ще съдя Волен Сидеров, заяви евродепутатът Слави Бинев пред БТВ. Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com