Прокуратурата поема случай с огромен теч на лични данни

3733
Прокуратурата поема случай с огромен теч на лични данни
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поема случая с огромния теч в интернет на имена, ЕГН-та, мобилни номера и адресите на повече от 9400 бивши и настоящи ученици и над 2100 родители и учители на Професионалната гимназия по икономика в Сливен. 

Това поне става ясно след проверка на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) по граждански сигнал от края на миналата година, след който комисията е установила, че администратор на базата от данни е "Център за обучение на педагогически специалисти" ЕООД, регистриран и като администратор на лични данни.

Около 500 души месечно се оплакват от кражба на лични данни

Близо 500 души подават жалба всеки месец, че са им били откраднати личните данни на горещата линия на ресорната комисия. Само за минала...

Отговор за това от КЗЛД е получил Красимир Гаджоков, експерт по информационна сигурност, който е и автор на сигнала. Още по-абсурдно е, че отговорното дружество, освен че се е усетило късно за изтичането на чувствителни данни, било "предприело анализ на случая", както и инициативата да сигнализира органите на прокуратурата, предава в. "Сега" в днешния си брой.

Според отговора на комисията въпросното дружество е поддържало за нуждите на администрацията на гимназията в Сливен електронна система "Феникс", която да подпомага връзката между училищната администрация и родителите. "На 28.11.2017 г. системата е регистрирала необичайно голям брой влизания от потребители, направени чрез въвеждане на потребителско име и парола. На същата дата дружеството моментално е преустановило достъпа до системата, за да предотврати нерегламентирано влизане", се казва в становището на КЗЛД.

Пред изданието обаче Красимир Гаджоков заяви, че до ограничаването на достъпа до платформата не е имало никакво изискване за име и парола. "Всеки с връзка към този домейн виждаше директно файловете и можеше да ги сваля свободно", припомни той. През ноември миналата година от Министерството на образованието допуснаха, че става дума за злонамерен пробив в системата.

 

Разраства се скандалът с откраднатите заради вота ЕГН-та

Централната избирателна комисия (ЦИК) побърза да се застрахова, че нищо не зависи от нея, относно скандала с използваните незаконно ЕГН...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com