Прокуратурата протестира домашния арест на седем подсъдими за радикален ислям в Пазарджик (ВИДЕО)

1824

Окръжна прокуратура – Пазарджик внесе протест срещу определението на съда за изменение на мерки за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ спрямо А.С., С. М., Е. С., Р. И., А. И., О. Б. и Н.Щ., обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война.

Прокуратурата мотивира протеста си с продължаващата реална опасност подсъдимите да се укрият, тъй като имат финансова възможност - често пътуват зад граница и имат познанства и връзки с единомишленици в Австрия и Германия. Освен това определената от съда мярка „домашен арест“ трудно ще бъде контролирана в ромската махала на гр. Пазарджик от полицейските служители.

В протеста на ОП-Пазарджик е посочено, че подсъдимите продължават да посещават ислямски сайтове дори в условията на затвора, за което сочат представени по делото от ДАНС справки, изискани от наблюдаващия прокурор, пише БГНЕС.

Седем души, обвинени в радикален ислям, получиха домашен арест

Окръжният съд в Пазарджик пусна под домашен арест още седем души, обвинени в проповядване на радикален ислям у нас. Става въпрос за Анг...

Иззетите от задържаните при претърсванията в затворническите килии мобилни телефони са собственост на А. С., Р. М. и Й. М. и в тях се съдържат снимки с джихадистки характер на турски език, както и данни за посещение на сайтове и видеоканали, пропагандиращи идеите на ислямски бойци и идеолози.

Обвинителният акт срещу подсъдимите е внесен на 1 юли 2015 г. срещу 14 лица за престъпление по чл.164, ал. 1 пр. 1 от Наказателния кодекс (проповядване на омраза на религиозна основа) и чл. 407 от Наказателния кодекс (пропаганда за война).

Срещу А. С. е повдигнато обвинение, че от октомври 2013 г. до 25.11.2014 г. в град Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, организиране разпространяването на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение”, издателство “Фуркан” на български език, както и с муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен и насочен нагоре показалец /, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.

Посредством профил в интернет и чрез видеоклип на фона на знамето на „Ислямска държава”, както и чрез осигуряване на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на „Ислямска държава” на сватба е пропагандирал за война в нарушение Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

С. М. е предаден на съд за това, че от март 2013 г. до 25.11.2014 г. в град Пазарджик е проповядвал омраза на религиозна основа чрез разпространяване на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение ”, издателство “Фуркан” на български език, както и с муджахидински жест с показалеца на ръката - изправен и насочен нагоре показалец, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.

Засилват обвинението по делото за радикален ислям в Пазарджик

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди към обвинението по делото за радикален ислям и пропаганда на джихад в Пазарджик да се присъед...

При условията на продължено престъпление, посредством профил в Интернет сайт, чрез лични снимки със знамето на „Ислямска държава”, чрез снимка на дете с поставена черна лента с муджахидински символ и чрез колажи с военно агитационно съдържание и знамето на „Ислямска държава“ е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

Е. С. е обвинен за това, че от януари 2014 г. до 25.11.2015 г. в гр. Пловдив е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, чрез организиране на проповедите на Ахмед Муса Ахмед в мечтите в гр. Пловдив, както и с муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен и насочен нагоре/, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.

Чрез слово, чрез продажба на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на „Ислямска държава“, включително съхраняване в дома си в гр. Пловдив на два броя знамена с логото на „ислямска държава“ и излагане на видно място на знамената в месчита в гр. Пловдив, чрез снимка пред разпънато зелено знаме с надписи на арабски, еднакво със знамената на екстремистките радикални организации, е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

А. И. при условията на продължено престъпление в периода м. май 2014 г. до 25.11.2014 г. в гр. Пловдив, чрез осигуряване и излагане на показ на три броя знамена с логото на „Ислямска държава” в месчита в гр. Пловдив, е пропагандирал за война в нарушение на Международния пакт за граждански и политически права на ООН. На 25.11.2014 г. в гр. Пловдив е държал огнестрелно оръжие, бойна пушка „Щайер – Манлихер” модел „М95” и боеприпаси за същото огнестрелно оръжие в два пълнителя с девет броя патрони 8 мм, без да има за това надлежно разрешение.

Р. И., О. Б.и Н. Щ. са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, чрез муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен и насочен нагоре показалец/, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма, както и пропагандиране на война в нарушение на международен пакт чрез използване на различни видове атрибути.

Още един от групата на Ахмед Муса се сдоби с обвинение в радикален ислям, макар и задочно

Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение срещу още един жител на ромския квартал "Изток” за проповядване идеите на "И...

Actualno.com припомня, че на 15.07.2016 г. стана ясно, че Окръжният съд в Пазарджик пусна под домашен арест седем души, обвинени в проповядване на радикален ислям у нас. Става въпрос за Ангел Симов-Айри, Светослав Манчев-Зекерия, Ерджан Смаил, Рангел Илиев - Малкия Ремзи, Александър Иванов Банго, Орхан Бързак и Ненко Щерев Яшко. Тогава трима свидетели бяха разпитани на заседанието. Двама от тях се отказаха от показанията си, дадени в досъдебната фаза. Ахмед Муса Ахмед отказа да стане при влизането на съдийския състав, с което демонстрира неуважение към българското правосъдие, писа Standartnews.com.

Според обвинението проповедникът Ахмед е контактувал пряко с ръководителите на терористичните клетки в Австрия и Германия и е оказвал логистична подкрепа на бойци на "Ислямска държава". В проповедите си Ахмед и неговите сподвижници са призовавали за верска нетърпимост към всеки, който не изповядва салафизъм, съобщи тогава БНР.

По-рано пък главният прокурор Сотир Цацаров разпореди към обвинението по делото за радикален ислям и пропаганда на джихад в Пазарджик да се присъединят още двама прокурори - Бойка Велкова от Върховна касационна прокуратура и Васил Малинов, окръжен прокурор на Пазарджик.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com