Прокуратурата стана за смях с абсурдни разкрития за пробива в НАП

8718
Прокуратурата стана за смях с абсурдни разкрития за пробива в НАП

Разследването на специализираната прокуратура на хакерската атака срещу информационната система на НАП доведе до нова порция бомбастични разкрития, които вместо да дадат логични отговори, успяха да разсмеят със своята абсурдност.

Оказа се, че обвиняемите от фирмата TAD Group имали сценарий за дестабилизация на държавата, който включвал пръскачките за поливане пред парламента. Това разкритие на държавното обвинение буквално взриви социалните мрежи, които се обединиха, че в държавата има не дестабилизация, а дебилизация на управленско ниво. Разпространиха се и предложения спецпрокуратурата да бъде закрита по горните съображения, пише в. "Сега".

Спецпрокуратурата обвини шефа на TAD Group в кибертероризъм

Специализираната прокуратура разполага към момента с достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертерориз...

Планът на хакерите бил да проникнат в сървъра, който контролира напоителната система пред Народното събрание, и по този начин да я активират в подходящ момент.

"Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!", констатира Евгения Станкова, която е наблюдаващ прокурор по делото за теча на лични данни от НАП.

Проверка на "Свободна Европа" обаче установи, че поливането на двете лехи пред централния вход на парламента става с водоноска. От Столичната община, която отговаря за градинката зад Народното събрание, обясниха, че няма как да са хакнати сървъри на поддръжката, защото такива няма.

Комичните разкрития, направени от прокурор Станкова, идват само ден след като шефът на фирмата за киберсигурност TAD Group Иван Тодоров беше арестуван на летище "София" и му беше повдигнато обвинение за кибертероризъм. Такова получи и 20-годишният Кристиян Бойков, служител в същата фирма, а търговският ѝ директор Георги Янков е обвинен в подбудителство. Въпреки че прокуратурата първоначално обяви, че мярката за неотклонение на Тодоров ще се разглежда в съда при закрити врати заради "чувствителна информация" по делото, заседанието беше открито.

Прокуратурата разказа за връзка между "Биволъ" и TAD Group относно хакването на НАП

Прокуратурата твърди, че има връзка между сайта за разследваща журналистика "Биволъ" и фирмата TAD Group по отношение на хакерската ата...

От думите на прокурор Станкова става ясно още, че един от обвиняемите е изпратил изтеклия масив от НАП на собственика на разследващия сайт "Биволъ" Асен Йорданов две седмици преди да бъде публикуван в интернет. Собственикът на "Биволъ" обаче коментира, че обмисля да съди Станкова за клевета и заяви твърдо, че не е ползвал "Телеграм" през живота си - а прокурор Станкова каза, че точно чрез приложението "собственикът на "Биволъ", без да уточнява с име, комуникирал с TAD Group.

Според Спецпрокуратурата, мотивът на тримата обвиняеми да извършат хакерската атака срещу НАП и всички останали съпътстващи действия е да се дестабилизира държавата и правителството. "От анализа на доказателствата досега може да бъде направен изводът, че целта на цялата тази дейност е да бъде създадена някаква социална нестабилност. От свидетелските показания дори се стига до извода, че това е срещу действащата в момента политическа система и форма на управление", посочи прокурор Станкова.

Тя обясни, че поради тази причина специализираната прокуратура е поела ръководството на досъдебното производство, тъй като касае "дейност, насочена срещу населението", която цели "да всее една нестабилност". "Много хора започнаха да си вадят лични карти, притесняват се да не им се продадат колите, имотите. Елементът, че се всява паника в неограничен брой граждани, е налице", заключи Станкова. По нейни думи информацията от НАП е била изпратена и до BBC и Reuters, което пък създава възможност да се засегне националната сигурност на държавата, тъй като данните са напуснали пределите на страната.

Тя изтъкна още, че хакерската атака е разстроила дейността на НАП, като в момента агенцията е изключително затруднена и на практика не може да функционира нормално. "Всички служители в приходната агенция са изключително притеснени, защото към тях са насочени стотици жалби, заявки. Всеки се интересува дали неговите данни са били копирани", каза Станкова, добавяйки максимум драматизъм в дестабилизираната стабилност на политическата система.

Пуснаха на свобода шефа на TAD Group срещу 100 000 лева

Специализираният съд измени мярката за неотклонение на собственика на TAD Group Иван Тодоров от "задържане под стража" към "парична гар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com