"Протестна мрежа": Поведението на СГП за Пеевски е подигравка, обжалваме

17753
"Протестна мрежа": Поведението на СГП за Пеевски е подигравка, обжалваме
Снимка: БГНЕС

В хода на нашата проверка установихме, че срещу Делян Пеевски за над 17 години има четири сигнала за заплаха за живота му. Защо ли се случва това? Ако някой иска да разбере защо в България няма правосъдие, да прочете 22-те страници на Софийската градска прокуратура (СГП), обявиха от „Протестна мрежа” пред bTV.

Това беше подигравка с всички онези, които през лятото на 2013-та година излязоха по улиците на протест, заявиха протестиращите. И добавиха – има директни връзки между депутати от ДПС и ръководителя на СГП, излязоха и имена на прокурори от СГП и определени депозанти в КТБ.

ВАС с особено мнение потвърди отнемането на лиценза на КТБ

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата срещу решението на Българската народна банка за отнемането на лиценза на Корпорат...

Какви са следващите действия на „Протестна мрежа” – обжалване пред по-висока инстанция. Освен това ще бъдат уведомени и европейски институции.

Основанията на СГП да не разследва Пеевски

Според прокуратурата няма установени разминавания между реален и деклариран начин на живот на депутата, а физическата му охрана е законно предоставена от майка му, Ирена Кръстева. Придобитите през 2002-2004 година имоти (бел. ред. - Пеевски е тогава едва на 22 години) са законосъобразни, а ползването му на луксозни имоти – прословутият хотел „Берлин” в кв.Бояна, вила в Гърция, хотел в Ковачевица и десетки други – са основани на договори с фирми, отново на майка му.

Що се отнася до произхода на капиталите във фирмите с офшорни собственици на Британските вирджински и Бахамски острови, с чиито имоти Пеевски се разпорежда като свои (доказателствата са приложени в сигнала), в решението се казва, че „тези размишления, въз основа на които се градят твърдения и се правят искания за установяване на произход на капитала и на връзки, се явяват нелогични, плод на субективни възприятия и анализи. Поради това обстоятелство тези данни няма как да бъдат обективно установени”.

Цветан Василев не си регистрирал картините и може да му ги вземат

Без да имам официално уведомление, знаем, че на 23 декември Софийският градски съд е издал заповед, която позволява конфискация и/или з...

Картините от КТБ

Междувременно беше показана и картина, подарена от Делян Пеевски на Цветан Василев. Става въпрос за платно, нарисувано от Генко Генков. Според проф. Божидар Димитров, който е директор на Националния исторически музей, където сега се намират иззетите картини от централния офис на КТБ, почти всички картини на Василев са придобити „като подарък”. Подарък има за Цветан Василев има и от Гриша Ганчев.

Според Емил Чаушев, който е експерт-галерист, освен подаръци, много картини са купувани на търг. Той каза, че има много платна в музеен формат – по два метра височина, което рядко се намира на пазара. Чаушев не коментира точната цена на „подаръка на Пеевски”, но подобни картини на Генко Генков вървели между 8-10 хил. лева.

Приемайте ни за гардероб, не знаем какви са основанията на прокуратурата да конфискува картините, подчерта проф. Димитров по отношение на това дали е законна тази операция на държавното обвинение.

Иззеха 300 картини от офисите на КТБ

300 картини са били иззети от офисите на Корпоративна търговска банка (КТБ). Те ще бъдат дарени на български музеи и галерии, с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com