Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Районният съд пусна Бенчо Бенчев за лечение в Турция, прокуратурата ще обжалва

27 май 2020, 14:35 часа • 2242 прочитания

Районният съд в Бургас пусна подсъдимият Бенчо Бенчев, обвинен в укривателството на несебърския бос Димитър Желязков-Очите, да се лекува в Турция.

Това стана ясно днес след поредното заседание по делото срещу бизнесмена, което е и за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси, съобщава БНТ.

От представената в днешното съдебно заседание експертиза, издадена от УМБАЛ - Бургас, става ясно, че лекари препоръчват на подсъдимия да направи допълнителни изследвания в Неврологична клиника в Турция.

Съдът намери искането за основателно и разреши на Бенчев да замине за южната ни съседка до 7 юли тази година.

Според решението на първо място обвинението, което е повдигнато на Бенчев, е за едно тежко по смисъла на закона престъпление и за други две, които не попадат в тази категория. Наложена му е мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 50 000 лв. Отделно от това му е наложена и мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане на пределите на Република България". В настоящия случай не се касае за отмяна на тази мярка въобще, а за еднократно напускане пределите на страната, уточняват от съда.

Мотивът на магистратите е, че Бенчев има безупречно процесуално поведение до момента, както по време на досъдебното производство, така и по време на съдебното.

Решението на Районен съд - Бургас подлежи на обжалване пред въззивна инстанция в седемдневен срок. От прокуратурата обявиха, че ще протестират това решение, съобщиха от News.bg.

Аз съм изненадан, че отново има протест на прокуратурата. Не мога да си представя, не дай си Боже, да се случи нещо с мен, тези хора не знам как ще се погледнат в огледалото, като убийци ли?, коментира Бенчо Бенчев.

Състоянието му се влошава. Вие сами виждате, че той има затруднение в говора и придвижването. В интерес на правосъдието е той да се лекува, защото обратната хипотеза би означавала да се спре делото, докато той се излекува, а пък той не може да се излекува тук, може да се излекува в Турция, заяви адвокатът му Менко Менков.

Следващото заседание по делото е насрочено за 8 юли, когато ще бъдат разпитани още свидетели, като тогава се очаква по SKYPE показания да даде и самият Димитър Желязков.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес