Ромска фамилия, занимаваща се с джебчийство, ремонтирала парламента

28182
Ромска фамилия, занимаваща се с джебчийство, ремонтирала парламента
Снимка: БГНЕС

Глава на фамилия, известна с монопол върху джебчийството в Софийско, е спечелил и реализирал обществена поръчка за ремонт на Народното събрание. Става въпрос за водопровода, канализацията и кабинетите в парламента. "Аз дадох най-ниската и печеля, то така е", каза Кирил Илиев, който изпълнява поръчката за около 220 000 лева. Тя е от 2011 година - по време на първото правителство на Бойко Борисов.

Грозно е това, но трябва да се видят документите. Ако става въпрос за регистрирана фирма, макар и с не много ясна история, имат право да участват, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред Нова телевизия, която разкри шокиращия факт.

Полицията: Джебчиите са най-активни в големите магазини и градския транспорт

Джебчийските кражби се случват най-често в големите търговски обекти и масовия градски транспорт. Това каза по време на брифинг Николай...

Освен това Илиев е санирал за 2 млн. лева детските градини в Сопот, а още по времето на Тройната коалиция, когато премиер е Сергей Станишев, ремонтира покрива на местното читалище.

Оказа се, че Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) не може да проверява въпросните фамилии, защото ставало въпрос за кражби. Това беше потвърдено от председателя на КОНПИ Пламен Димитров. Ако проверим, рискуваме да бъдем глобени много сериозно, добави той. А вицепремиерът Валери Симеонов хвърли вината върху т.нар. маловажни престъпления, т.е. когато кражбата е за прекалено ниска стойност. Симеонов обеща да провери какво е положението с фамилията Илиеви, както и с още две такива ромски фамилии.

КОЙ се занимава с джебчийство в София

Най-известният род, който се занимава с джебчийство в Софийска област, са Кардарашите. От този род са три семейства – Илиеви, които живеят в Елин Пелин, Йорданови, които живеят в Костинброд и Бакови, които живеят в Петърч.

Лидерът на националното мешере заплаши журналист заради разкритията му

За шест месеца ще получиш най-лошото, което Господ го праща отгоре. Знаеш ли, че аз мога да съдя по моите неписани закони? Знaеш ли, че...

Бившият председател на "Евророма" за Елин Пелин Кирил Илиев хвърля повече светлина по темата за крадлите от ромски етнос: "Традицията при нас от 100-150 години е такава, да си научиш момичетата. Ще кажеш на полицията, тя ще каже – ето, детето каза, че нищо няма и ти какво ще кажеш".

Дъщерята на Илиев – Надежда, е толкова напред с материята, че обрала и главната прокурорка на Киргизтан, заради което е осъдена на 9 месеца затвор. Другата му дъщеря – Илияна, също е многократно задържана за кражби. Третата дъщеря се казва Стефка и е с 31 регистрации за кражби. Най-малкото момиче също ще влиза в занаята – защото иначе един ден нямало да се омъжи. Майката на момичетата се казва Дафинка – роднина на Кирил Рашков, по-известен като цар Киро. "На 25-30 години, ако има 5 регистрации за кражба, значи е много добра", споделя Илиев.

В Костинброд живее семейство Йорданови, което уж официално се изхранва със строителен бизнес. „Аз не съм тръгнала от вчера, аз съм вряла и кипяла”, заявява Стефка, една от снахите в семейството, с 3 регистрации за кражби. Тя е неграмотна. Другите снахи – Елена и Маринела, имат около 100 регистрации, но ходят да крадат предимно в чужбина. А когато Стефка разбира, че е заснета на скрита камера, пуска няколко клетви срещу репортера на Нова телевизия Вероника Димитрова – никога да няма деца.

В Петърч положението с третата фамилия – Бакови, е подобно, като там също твърдят, че „упражняват занаят” предимно зад граница, като не уточняват изрично какъв е занаятът. Главата на семейството Борис е и глава на Мешерето там. Той е категоричен, че палатът му в Петърч е построен от строителство и още през 1983 година вдигнал къщата. Сега нямал работа и му помагали децата – от чужбина. Пращали по 1000 евро на месец, по думите му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com