С глоба от 1 500 лв се размина шофьор, пребил дядо на пътя

1648
С глоба от 1 500 лв се размина шофьор, пребил дядо на пътя
Снимка: pixabay.com

С глоба от 1 500 лева се размина шофьор, саморазправил се с 81-годишен асеновградчанин на улица в Асеновград. Районната прокуратура в града е счела, че обвинението е доказано, като обвиняемият следва да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено наказание глоба в размер към минимума. Като основание за това, се посочват видът и характерът на извършеното деяние, както и характеристичните данни на извършителя, семейното му и имотно състояние. 33-годишният мъж е признал вината си и е отправил молба да му бъде наложено минималното наказание.

Според данните от решението на Районен съд - Асеновград, обвиняемият е със средно образование, женен е и вече е осъждан два пъти. Работи като таксиметров шофьор в Англия. Установено е, че е правоспособен водач на моторно превозно средство (МПС) и притежава лек автомобил „Мерцедес". Припомняме, че инцидентът на пътя възникна на 05.03.20 г. На тази дата пострадалият възрастен мъж е помагал на сина си в неговата фирма и след приключване в базата е потеглил със служебен автомобил „Пежо". Преди да излезе на улицата, за да се включи в движението, той се огледал в 2-те посоки и след като не установил да има автомобили завил надясно, за да се прибере у дома си. Той се движил със скорост около 40 км/ч. Изминал около 50 метра и бил изпреварен от лекия автомобил „Мерцедес“, управляван от обвиняемия. Двамата не се познавали.

Заловиха побойника, саморазправил се на пътя с 82-годишен дядо (СНИМКА)

Заловиха мъжа, проявил агресия на пътя вчера следобед. Няколко часа след подадения сигнал в РУ - Асеновград, от сина на пострадалия, по...

Пострадалият асеновградчанин бил дългогодишен водач на МПС и преценил, че скоростта на изпреварилия го автомобил е около 100 км/ч., която е опасна за границите на населено място. Затова той сигнализирал с „къси-дълги“ светлини с цел обвиняемият да намали скоростта. Последният първоначално не го направил. Малко след това, навлизайки в двупосочно движение на улица все пак намалил. Двамата се движили един зад друг, когато пред един от супермаркетите на улица "Цар Иван Асен II" спрели пред пешеходна пътека, по която преминавали 2 пешеходки. 33-годишният асеновградчанин бил спрял вдясно на пътното платно и не потеглил веднага, от което се възползвал пострадалият по-късно мъж. Той заобиколил колата на обвиняемия, който се амбицирал и решил да потърси отговорност от водача на изпреварилия го автомобил. Същият бил ядосан и заради състоянието в което се намирал, не преценил, че може да се стигне до нарушаване на обществения ред, но все пак имал нагласата за саморазправа с другия шофьор.

Така, започнало преследване и сигнализация с фаровете, от страна на шофьора на "Мерцедес"-а, опитвайки се да изпревари "Пежо"-то. Двата автомобила продължавали да се движат един зад друг, достигайки улица "Васил Левски“. Там потърпевшият асеновградчанин решил да даде път на пешеходци, преминаващи през пешеходна пътека, намираща се преди кръстовището с улица „Захари Стоянов“. Възползвайки се от спирането, обвиняемият заобиколил автомобила на свидетеля със своята кола и спрял косо на него, препречвайки му пътя. Излязъл и решил да потърси обяснение от възрастния мъж за действията му. Приближил се до предната лява врата на неговия автомобил и му направил знак да свали прозореца. Той обаче не го направил.

Веднага след това, обвиняемият отворил предната лява врата и отправил обидни думи, а с дясната си ръка нанесъл удар в областта на лявото ухо на свидетеля. Пострадалият изпитал силна болка и се отпуснал на облегалката, като агресивният извършител нанесъл и втори удар отново в лицето на възрастния мъж. Тези действия били забелязани от множество свидетели. Обвиняемият използвал суматохата и се качил в автомобила си, като продължил движението си. В същото време пострадалият шофьор, който дошъл в съзнание, просто продължил към дома си, откъдето се обадил по телефона на сина си и му разказал за инцидента. Той веднага отишъл до дома на баща си, където при срещата си с него видял, че има кръв по главата.

Пострадалият веднага е откаран и приет в пловдивска болница. Назначената съдебно-медицинска експертиза е установила, че в резултат на нанесените удари, от страна на обвиняемия, е било причинено: мозъчно сътресение, разкъсано-контузни рани по лявата ушна мида и зад лявата ушна мида в нейната основа, кръвонасядане и оток в лявата половина на главата, в окосмената й част и по лявата половина на шията, по кожата на долната устна и брадата вляво, по кожата на горната устна вляво и на лигавицата на лявата буза, както и травматичен оток по лявата половина на лицето в областта на долната челюст. Часове след инцидента извършителят на деянието е открит и задържан за срок от 72 часа.

Съдът удвои гаранцията на побойника от бул. "Черни връх"

Софийският градски съд остави под гаранция и окончателно на свобода обвиняемия за боя на бул. „Черни връх" Симеон Христов. Магис...

От доказателствата по делото е установено, че действително на 05.03.20 г. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – шофиране с рискови маневри, агресивно поведение и нанасяне на удари на друго лице. И всичко това е извършено демонстративно пред множество хора. В решението на съда се посочва, че обвиняемият е съзнавал обществено опасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на последиците и въпреки това, ги е желал. Същият е съзнавал, че се намира на оживено място и, че начинът по който управлява автомобила, скандализира обществото, но това не го е възпряло.

За стореното, в разпоредбата на чл.78 ал.1 от Наказателния кодекс (НК) се предвижда административно наказание глоба в размер от 1 000 лева до 5 000 лева. Съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства за обвиняемия признанието на вината, съжалението и добрите му характеристични данни. Като облекчаващи вината обстоятелства се отчете и това, че деянието е било придружено с причиняване на леки телесни повреди на друго лице. Поради това, магистратите взеха решение на обвиняемия да бъде наложено наказание малко над законоустановения минимум. Така окончателно бе решено извършителят да бъде наказан с административно наказание „глоба“ в размер на 1 500 лева в полза на държавата. Като мотив се посочва, че "определеният размер на глобата се явява справедлив и в най-голяма степен ще допринесе за постигане целите на наказанието". Санкцията е съобразена и със семейното и материално положение на обвиняемия и данните за личността му.

Пред Actualno.com близките на пострадалия шофьор споделиха, че не са удовлетворени от предприетите спрямо агресивния водач на МПС мерки. Те заявиха категорично, че възнамеряват да заведат гражданско дело, с което да потърсят "по-справедливо" наказание за стореното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стана ясна скоростта, с която бе убит футболният треньор Ферарио Спасов

"Съдебна реформа ли": Прокуратурата не иска да гледа сигнал от издирвания Петър Петров-Еврото

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com