Сарафов: Двама прокурори получиха заплахи за живота си заради Нотариуса

8251
Сарафов: Двама прокурори получиха заплахи за живота си заради Нотариуса
Снимка: БГНЕС

Двама прокурори от Софийска градска прокуратура (СГП) са получили заплахи за живота си. Това се е случило в неделя, 11 февруари. Единият видял, че пощенската му кутия е отворена, а вътре имало патрон. Вторият магистрат е открил пред дома си кръст от клони, заяви изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той бе изслушан заради убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

"Заплахите срещу тях (прокурорите - бел. ред.) са доказателство за техния интегритет и професионализъм", добави Сарафов. “Още днес ще изпратя тези два доклада до министъра на правосъдието Атанас Славов с молба на тези двама магистрати да бъде назначена съответната охрана”.

"Това е една конкретна заплаха, предупреждение към двамата прокурори да внимават вероятно в работата, да не бъдат активни. Тези случаи не може да ги извадим от контекста на ситуацията, разследвайки дейността на Мартин Божанов", заяви Сарафов.

Случаят "Нотариуса"

Божанов бе застрелян в столичния кв. "Горна Баня" на 31 януари. Скоро след убийството му наяве излязоха множество факти от биографията му с криминален оттенък. Твърди се, че той е бил брокер между мафията и съдебната власт чрез своя "SS клуб", в който се е влизало само с членска карта. Смята се, че там Нотариуса се е срещал с магистрати и са се уговаряли дела.

Още: Хора от Върховна касационна прокуратура са били в клуба на Нотариуса: Говори Атанас Атанасов

В публичното пространство бе изнесена информация, че Божанов е заплашвал магистрати. Съдийската колегия на ВСС вече се е занимавала с тази тема през 2020 година по повод заплахи към съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров. Според Цариградска прокуратурата е знаела за заплахите и изнудванията, но не е предприела действия. Николай Стайков от Антикорупционния фонд направи разследване, което още през 2021 г. показа дейността и връзките на Божанов.

През последните дни стана ясно още, че Нотариуса е сменил името и ЕГН-то си - най-вероятно за да започне "на чисто" след извършени криминални прояви.

Още: ГРАО няма решението, с което Нотариуса си е сменил ЕГН-то

Прокуратурата все още не знае нищо за частния клуб и замесените с Нотариуса

Сарафов бе поканен за справка относно всички проверки и досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск върху съдии от страна на Нотариуса. "Възложих да бъде изготвена справка от ВКП и тя бе изпратена на ВСС още вчера. Става въпрос за две прокурорски преписки, които съм приложил в сигнала", посочи и.д. главен прокурор.

Едната е прокурорска преписка №10 140 от 2017 г. по описа на СГП – образувана във връзка с протокол от съдебно заседание на Апелативен съд – София от 2016 г. Приобщен е сигнал от съдия Цветко Лазаров. От 31 май 2017 г. на прокурор при СГП е възложена проверка по повод съдържащи се данни за вече извършваща се такава проверка по жалба от Николай Атанасов. Отказано е образуване на досъдебно производство – пак през 2017 г. 

Още: Не е само Нотариуса: 70 000 българи са с променено ЕГН

Снимка: БГНЕС

От материалите обаче става ясно, че срещу съдия Лазаров е подаден сигнал, по който е образувано досъдебно производство. "Имаме тази информация от лятото на 2021 г. Било е образувано производство, което е било висящо. Какво се случва с това производство? Съдия Цветко Лазаров заяви, че е бил шантажиран и е бил направен опит за принуда по това дело", опонира на Сарафов съдия Атанаска Дишева.

"Има ли образувано производство срещу Цвятко Лазаров, не бих могъл да отговоря", отвърна Сарафов. "Справката, изготвена по мое нареждане, касае обстоятелства и ако ми дадете конкретни номера, мога да проверя. В момента нямам друга информация. Ако е необходимо, в рамките на следващо заседание ще отговоря на въпросите ви", посочи той.

Още: Търговия с дела и магистрати, посещавали частни клубове: Сарафов за проверката в СРП

Втората преписка, за която той спомена, е прокурорска преписка от 2022 г. по описа на СГП – образувана на 12 декември 2022 г. във връзка с получени материали от ГДБОП. Води се досъдебно производство от 2023 г. по описа на следствения отдел на СГП за престъпление по чл. 321 от НК. Към материалите е присъединено писмо от август 2023 г. - сигнал на съдия Владислава Цариградска, получен чрез Министерството на правосъдието. Разследването по делото не е приключило. Извършват се активни процесуално-следствени действия, стана ясно от думите на Сарафов.

Относно съдия Владислава Цариградска, която заяви преди дни, че зад Нотариуса стои "адска машина", и която каза, че е била заплашвана заради дело с ищец Божанов - Сарафов не отговори конкретно дали знае, че срещу нея са били използвани специални разузнавателни средства (СРС).

Главният прокурор отказа и да споменава имена по случая с Нотариуса и частния му клуб, защото всяко име щяло да почива на спекулации, а не на факти. Преди дни обаче той замеси името на бившия обвинител номер едно Иван Гешев с Божанов и Петьо Еврото.

Още: Сарафов замеси името на Гешев в кръга около Петьо Еврото и Нотариуса

"Не разполагам с достоверна и проверена информация относно посочените обстоятелства (за частния клуб "SS" - бел. ред.). Ако се установят подобни факти, бих помолил колегите да изготвят доклад до мен, който бих могъл да внеса във ВСС, включително с предложение за налагане на дисциплинарни наказания. Всяко едно име, което бих споменал днес, ще почива само на догадки. Не трябва да провеждаме лов на вещици", заяви Сарафов.

Сарафов ще проверява защо са прекратени производства по случая "Нотариуса"

"Мога да предоставя информация, с каквато разполагам – а именно това, което върви в публичното пространство и което ми е служебно известно чрез разговори в системата. С цел изясняване на ситуацията около изнесените публично обстоятелства, още на 6 февруари тази година изготвих заповед, с която заповядах на администрацията на главния прокурор в срок до следващия ден да извърши справка за налични преписки и досъдебни производства, свързани с жалби и сигнали за Нотариуса. Възложих да се извърши служебен контрол за законосъобразност на отказите от образуване на досъдебни производства и постановленията за прекратяване на образувани вече наказателни производства. За резултата трябва да се изготви обобщен доклад – в срок до края на месеца. Такъв все още не е изготвен. Не мога да посоча кои преписки биха могли да получат нов тласък и кои са прекратени, без да са били налица законовите основания за това", каза Сарафов.

"Разпоредих и ревизия на публично изнесените факти. Не съм запознат с обстоятелствата и фактите в рамките на воденото досъдебно производство – оставил съм колегите си да работят сами по делото. Не разполагам с възможности да влияя върху тях и решенията им. Ревизията се извършва от 20 прокурори от Върховната прокуратура. Ако е необходимо, резултатите ще се дадат на ВСС. Ако се установят обстоятелства, които могат да са обект на разследване, ще бъдат пратени към компетентната прокуратура", добави той.

"Заплахите, които получават прокурорите от СГП, считам, че са свързани пряко или косвено с това разследване", посочи Сарафов.

Още: Пеевски е част от схемата на Нотариуса? Говори доц. Петър Чолаков (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com