САЩ ни вдигнаха жълт картон заради трафика на хора

3311
САЩ ни вдигнаха жълт картон заради трафика на хора
Снимка: БГНЕС

В рядко срещана критика към западен съюзник Държавният департамент на САЩ включи България в списък за наблюдение поради опасения, че не се отнася сериозно към трафика на хора.

България, заедно със Сърбия е заплашена от включване в черния списък, тъй като не са забелязани подобрения в отношенията към жертвите на трафик.

ГДБОП задържа 11 души

11 задържани при операция на ГДБОП в София по линия трафика на хора, съобщи Нова телевизия. Претърсени са шест адреса, където полицаите...

Държавният департамент заяви, че властите разследват "значително по-малко" трафиканти и понякога наказват жертвите за извършените срещу тях престъпления. Изрично се подчертава, че нерядко прокуратурата не гони осъдителни присъди срещу обвинени в трафик, а постига споразумения. Освен това, в доклада на департамента се обръща внимание и на полицията в малки населени места, където често полицаите не желаят да се занимават със случаи на трафик на хора защото или познават трафикантите, или ги е страх от отмъщение.

Ако разгледате доклада, ще видите смесена картина на напредъка", заяви при представянето му държавният секретар Антъни Блинкен. Блинкен заяви, че корупцията е "основен инструмент" на трафикантите, които разчитат правителствата да си затварят очите. "Докато се занимаваме с въпроси като климата и корупцията в рамките на нашата дипломация, трябва да обърнем внимание и на това как те се пресичат с трафика на хора", каза той.

Според оценката на американците, българското правителство не отговаря напълно на минималните стандарти за премахване на трафика на хора, но полага значителни усилия за това. Тези усилия включват съдебно преследване на значително повече заподозрени в трафик на хора, разпореждане за възстановяване на имуществото и изготвяне на годишна национална програма за борба с трафика на хора и закрила на жертвите с увеличено финансиране за изпълнение на националната стратегия за борба с трафика на хора. Въпреки това правителството не демонстрира цялостно увеличаване на усилията в сравнение с в сравнение с предходния отчетен период, дори ако се вземе предвид въздействието на пандемията COVID-19 върху капацитета му за борба с трафика на хора. Властите в България разследваха и осъдиха значително по-малко трафиканти, което бележи най-малкият брой докладвани разследвания и присъди откакто правителството предоставя данни за трафика на хора. Съдилищата продължиха да издават условни присъди за повечето осъдени трафиканти, което отслабваше възпиращия ефект, не отразяваше адекватно естеството на престъплението, и подкопава по-широките усилия за борба с трафика. Данните за идентифициране на жертви и оказване на помощ останаха ненадеждни и неясни и съдържаха дублирания от предходни години, което затрудни създаването на точна картина на ситуацията с трафика и сравняването на годишните данни.

Освен това, за американците продължават да съществуват некоординирани служби за закрила на детето и въпреки че властите са идентифицирали 42 деца жертви на трафик, правителството не съобщава да е оказало помощ на някое от тях. Въпреки разпоредбата за ненаказуемост, властите санкционираха жертвите на трафик за престъпления, които трафикантите ги принуждават да извършат, казва Държавният департамент.

Четири ареста за трафик на мъже с цел сексуална експлоатация

Четирима души са задържани при операция на ГДБОП за трафик на хора с цел сексуална експлоатация предава БНР. Единият от арестуваните е...

Липсата на ресурси, законови правомощия и достатъчна подготовка възпрепятстваха служителите да прилагат ефективно законите. И накрая, корупцията в правораздаването правоприлагането и съдебната система продължава да възпрепятства напредъка, а предполагаемото съучастие в престъпленията, свързани с трафик на хора, остава безнаказано. Поради това България беше понижена в списъка за наблюдение от второ ниво, се казва в доклада на Държавния департамент.

Съединените щати добавиха Виетнам, Камбоджа, Бруней и Макао към черния списък за трафик на хора, в който вече е включена Малайзия. Властите посочиха, че усилията за спиране на принудителния секс или за подпомагане на работниците мигранти са слаби. В годишния си доклад Съединените щати включиха в черния списък и управляваната от авторитарни режими Беларус.

Годишният доклад на Държавния департамент за трафика на хора в миналото не е пощадил близките си съюзници, което често е предизвиквало търкания, въпреки че американски служители твърдят, че нелицеприятните заглавия са накарали правителствата да предприемат действия.

Държавите, които са включени в черния списък - "Ниво 3", подлежат на санкции от страна на САЩ, въпреки че администрацията редовно отменя наказанието за приятелски държави, които обещават подобрения.

Разбиха престъпна група за трафик на мигранти у нас

Петима са задържани за участие в организирана престъпна група за подпомагане на нелегални мигранти в страната. Специализираната прокура...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com