Сделката с царските конюшни засега не върви към присъди

2757
Сделката с царските конюшни засега не върви към присъди
Снимка: БГНЕС

Съдът отхвърли два протеста на прокуратурата срещу сделката с царските конюшни, която доведе до скандали, оставка и досъдебно производство срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев. Става дума за имот в идеалния център на столицата, на ъгъла на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски", припомня в. "Сега".

Софийският административен съд е оставил без разглеждане протеста на градската прокуратура, с който се иска прогласяване на нищожност на заповедта на областния управител от юни 2016 г., съобщиха от пресцентъра му. С нея е наредено да се прекрати съсобствеността между държавата и частна фирма в конюшните, като фирмата изкупи държавната част. На базата на тази заповед е сключен договор, с който частна фирма, притежаваща 16 на сто от земята, купува и останалите 84% за 658 870 лв., което означава 90 лв. на кв. м.

Заради Царските конюшни ще има по-къса каишка за областните управители

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) готви предложения за промени в Закона за държавната собственост, с к...

Прокуратурата атакува заповедта миналата година с аргумента, че областният управител не е трябвало да сключва договорите за прекратяване на съсобствеността, защото не било дори ясно дали отсрещната страна изобщо има собственост в имота. Освен това имало и драстична разлика между продажната и пазарната цена.

Съдът обаче обяви прокурорския протест за недопустим. Причината е, че по закон заповедта на областния управител не е индивидуален административен акт. В Правилника за прилагане на закона за държавната собственост изрично е записано, че този тип заповеди изобщо не подлежат на обжалване. Обяснението е: "Издадената заповед не задължава императивно заявителите да платят определената цена за изкупуване дела на държавата. При несъгласие определеният купувач може да приеме или да не приеме предложената цена, т.е. да купи или не държавния дял от имота. Следователно при определяне пазарната цена административният орган не действа като орган на управление по отношение на другата страна по сделката".

Прокуратурата атакува и трета заповед, но по нея още вървели процедурни въпроси. Напълно възможно е обаче изходът и на третото дело да е същият. Ако определенията на съда не се обжалват, сделката ще остане валидна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Решен е на всичко": Осъден на доживотен затвор полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Има загинал при катастрофата с колата на Кирил Петков

За строителни измами: НАП проверява 40 заподозрени

Мигрантският натиск към страната ни намалява

Пълна кола: Хванаха 30 хиляди къса цигари край Белоградчик

15-годишен е задържан за кражба на кола в София

Двама мъже крадоха коне край Костинброд

Издирван от Интерпол американец е задържан в Благоевград

Откраднаха кутия с пари за лечение на млада жена

Съдът изслуша Рангел Бизюрев, ето какво разказа за убийството на Митко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com