СГС гледа делото за убийството на Михаил Стоянов

65687
СГС гледа делото за убийството на Михаил Стоянов
Снимка: бгнес

На 21 октомври от 9:30 часа Софийският градски съд (СГС) ще гледа делото срещу Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на Михаил Стоянов, съобщи БГНЕС.

Делото тръгна на 18 октомври 2013 г., 5 години след смъртта на Михаил Стоянов. Пред съда за смъртта на момчето, което бе пребито жестоко и убито на 30 септември 2008 година в Борисовата градина, отговарят Александър Георгиев и Радослав Кирчев.

Майката на Михаил Стоянов е частен обвинител по делото. Съдът прие в процеса да бъде разгледан съвместно и граждански иск срещу двамата, сочени като убийци – Александър и Радослав за сумата по 250 000 лева неимуществени вреди, причинени на майката на Михаил.

Майката по доказателствата съди, че двамата действително са убийците на сина й. Адвокатката й Иванка Лазарова каза, че има материали, от които е видно, че те се договарят и си изграждат версии. Според майката и адвокатката й е имало и още хора в нещо като наказателен отряд. А надеждата е, че ще има възмездие.

Според прокуратурата убийството е по хулигански подбуди – да се покаже перчене, самоцелна демонстрация на сила и явно незачитане на морала в обществото. Освен това и двамата, според обвинението, съзнавали и искали последиците от нарушението на тези норми. Смъртта на Михаил е настъпила по особено мъчителен за него начин и той до последно е знаел и осъзнавал всичко това, което става с него. Майката иска максималното наказание за смъртта на сина си и сподели, че ако е имало смъртна присъда дори и нея би поискала.

На 17 декември 2012 година Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на Михаил Стоянов. Двамата са обвинени, за това че на 30 септември 2008 г., в гр. София, в парка "Борисова градина" умишлено са умъртвили младежа.

Тази година се навършват 5 години от жестокото убийство на Михаил. Той е бил нападнат, тъй като убийците му мислели, че е хомосексуален. Единият от обвинените Радослав Кирчев към момента на убийството е бил непълнолетен, но е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си. Двамата бяха с мярка за неотклонение "парична гаранция", като тази на Георгиев е 5 хил. лв., а на Кирчев – 2 хил. лв.

През септември участниците в шествието "София прайд" припомниха, че искат справедливост за Михаил и извършителите на това ужасно престъпление. До сега редица акции бяха организирани от граждани пред сградата на Съдебната палата в столицата с искането за справедливост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com