СГС отстрани подуправителя на БНБ Цветан Гунев

16159
СГС отстрани подуправителя на БНБ Цветан Гунев
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Прокуратурата искаше отстраняването, защото според тях служебното му положение ще попречи на обективното всестранно и пълно изясняване на делото.

Решението на магистрати не е окончателно. То може да бъде обжалвано. Ако това се случи, делото в Софийски апелативен съд е насрочено за 11 декември.

И Апелативният съд не махна Цветан Гунев от БНБ

Софийският апелативен съд (САС) отказа да отстрани Цветан Гунев от длъжност. Припомняме, че подуправителят на БНБ е обвиняем в престъпл...

По-рано днес прокуратурата повдигна второ обвинение на подуправителя на БНБ - за нарушение на служебните му задължения и е с дата 25 ноември.

По време на заседанието по второто искане Гунев да бъде отстранен от длъжност, адвокатите му отбелязаха, че подуправителятна БНБ е на работа от 24 ноември, а на следващия ден му е предявено новото обвинение.

Отстраненият подуправителя е възложил на директорите на дирекции в БНБ да изготвят доклади за това какво са работили в негово отсъствие. Това се е случило на 6 октомври, след като Гунев се е върнал само за един ден на работа, информира News.ibox.bg.

Новата информация стана известна от новите доказателства по делото за неговото отстраняване, а именно - разпити на служители от БНБ, които прокуратурата представи пред Софийски градски съд (СГС).

Цветан Гунев остава в БНБ

Софийски градски съд (СГС) не отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. След няколкочасово заседание СГС остави без у...

Ден след като Гунев възлага въпросната задача - на 7 октомври, Гунев отново продължава своя отпуск. В 20:05 ч. обаче изпраща и-мейли до подопечните си служители, които гласят: "Пишете си докладите, защото после ще пишете повече".

БГНЕС припомня, че Цветан Гунев е обвиняем от 16 юни като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й. След като гръмна скандалът на 18 юни, от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия. От БНБ тогава подчертаха, че достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com