Шефът на Рибната агенция задържан заради проект за близо 60 000 лева

1185
Шефът на Рибната агенция задържан заради проект за близо 60 000 лева
Снимка: БГНЕС

Трима, сред които и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са задържани към момента по акцията в агенцията. Те са задържани засега само по реда на Закона за МВР за 24 часа, каза говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова.

Тримата са задържани, но към ранния следобед не бяха обвинени, защото разследващите изчакват да приключат разпитите пред съдия на свидетели. Предстои те да бъдат обвинени за представяне на неверни сведения за получаване на евросредства в периода март-октомври 2015г., информира БГНЕС.

Част от структурата на ИАРА се влива в земеделското министерство

Правителството прие постановление, с което се изменят устройствените правилници на Министерството на земеделието и храните и Изпълнител...

Еднолично търговско дружество „Капитан Z” представлявано от Бонка Тодорова е представило неверни сведения пред ИАРА, че има например разрешение за улов на калкан за 2 години. В резултат на всички неверни данни, които са били предоставени от това дружество пред ИАРА на него е изплатена субсидия общо в размер на 59 972 лв.“, каза Арнаудова.

Инспекторът в ИАРА Златин Георгиев е извършител. Той е бил подпомаган от Петър Генов, който не работи в ИАРА, но представлява сдружение с нестопанска цел „Морски звуци“. Третият задържан е изпълнителният директор на ИАРА Янчо Янев. Неверните сведения, според разследващите е представил Георгиев, подпомаган от Генов пред агенцията, чрез Бонка Тодорова. Тя е тъща на Златин Георгиев и не е съзнавала невярността на данните, доверила се на зет си на 100%. Той пък преди да стане инспектор е управляващ и представляващ дружеството.

„Със сигурност изпълнителният директор на ИАРА е знаел, че документите, които се представят и заявените сведения не отговарят на истината“, посочи тя. Янев преди Генов е бил представляващ сдружението „Морски звуци“. Освен всичко друго Генов е бил упълномощен от Бонка Тодорова и той на различни траншове изтеглял парите. СРС-та не са използвани в този случай.

Разследването има няколко направления. Изискани са всички документи по тази мярка на програмата и ще се прави анализ на всяко едно от лицата, които са получили евросубсидии.

15 000 лева глоба за бракониер с 270 кг калкан в района на Шабла

Около 15 000 лева ще бъде санкцията за нарушителя, заловен с голямо количество незаконен улов на калкан в района на къмпинг „Шабл...

Actualno.com припомня, че корупционна схема за източване на евросредства в особено големи размери е била разкрита след акция в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Акцията се проведе късно снощи. Специализирано звено е провело разследване в Бургас, София и Ямбол и осъществило множество действия по прекъсване и изземване на документация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com