Председателят на ИАРА е под прицел заради злоупотреба с евросредства

3368
Председателят на ИАРА е под прицел заради злоупотреба с евросредства
Снимка: БГНЕС

Корупционна схема за източване на евросредства в особено големи размери е била разкрита след акция в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Акцията се проведе късно снощи. Специализирано звено провежда разследване в Бургас, София и Ямбол и осъществява множество действия по прекъсване и изземване на документация.

Новината съобщи в ефира на Нова телевизия говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова и добави, че се работи по версия за злоупотреба с евро средства, проверяват се действията на изпълнителния директор Янчо Янев и на други длъжностни лица от агенцията.

ДАНС ще може да арестува, но само заради тероризъм (ВИДЕО)

Арест за 24 часа и претърсване на хора - тези полицейски правомощия отново ще бъдат делегирани на ДАНС, но само в случаи на тероризъм. ...

Акцията се е провела с предварителното разрешение на СГС. За срок от 24 часа са задържани 3 лица по закона на МВР. В рамките на днешния ден прокурорите ще оценят доказателствата и ще предприемат действия по задържане на други лица. Сред тях е и изпълнителния директор на агенцията и с него ще бъдат извършени процесуално-следствени действия. За другото лице не може да съобщим в какво качество е действало, за да не попречим на разследването, допълни още Арнаудова. 

По думите ѝ със сигурност става въпрос за получаване на субсидии от ЕС на база на неверни сведения на търговски дружества. Въз основа на тях със знанието на изпълнителния директор са били изплатени средства. Категорично имаме доказателства, че са представени неверни сведения и въз основа на тези сведения са извършени плащания, подчерта говорителят на СГП.

На въпрос за какви суми става дума, Арнаудова отговори, че ще се въздържи от отговор. Тя допълни, че днес ще бъдат повдигнати обвинения на различни лица и прокуратурата ще съобщи съответните суми и дружества, които са се възползвали.

Помолена да коментира ситуацията с Делян Добрев и обвинението срещу него заради АЕЦ "Белене", говорителят на прокуратурата каза: „Прокуратурата няма да прави каквито и да е коментари. Извършваме действия съобразно доказателствата и съобразно правилата на процесуалния кодекс. След като проектът е спрян, твърдим, че е налице умишлена безстопанственост, бездействия и непредприемане на каквото да било действие за прекратяване на проекта „Белене“. Той не е предприел каквото и да е действие, за да се прекратят договорите с "Парсънс".

ДАНС: Риск от атентат има, но няма конкретна заплаха за България

"Предвид това, което се случва в територията на Турция, близко до нашата държава – съществува висок риск, но нямаме конкретна зап...

На въпрос дали Драгомир Стойнев е следващият на прицел или някой друг, Арнаудова каза: „Прокуратурата няма да обявява предварително кои ще бъдат лицата, привлечени към наказателна отговорност. Това е решение на прокурорите от Софийска градска прокуратура.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com