„Щрабаг“ стопира възлагането за участък от автомагистрала „Европа“

11588
„Щрабаг“ стопира възлагането за участък от автомагистрала „Европа“
Снимка: АПИ

„Щрабаг“ обжалва поръчката за 16,5 км трасе от автомагистрала „Европа“, чиято прогнозна стойност е 224,3 млн. лева без ДДС. Причина за оплакването пред Комисията за защита на конкуренцията е, че консорциумът между „Щрабаг“ ЕАД и „Страбаг“ Сп.з.о.о. – клон България КЧТ“ е отстранен. Той даже не е стигнал до отваряне на ценовата оферта. В мотивите за отстраняването му се посочва, че липсват видове дейности от количествено-стойностната сметка за шумозащитната стена, направено е „обединяване“/“окрупняване“ на дейности от КСС, допуснати са несъответствия с изискванията на техническите спецификации и др. По жалбата в КЗК е образувано производство. Това автоматично спира по-нататъшни действия по процедурата, която на практика е финализирана с избор на изпълнител.

На първо място е класиран консорциум между „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой Интернешънал“ АД и „Обонато билд“ ЕООД, чиято цена е 222 466 239 лева без ДДС.

Втора е фирмата „Грома Холд“ ЕООД (с оферта за 238 млн. лв.), а на трето – обединение между „Глобал Кънстръкшън“ АД и „Левантина, Инхениериа и Конструкцион СЛ (с оферта за 249 млн. лв.).  

Припомняме, че кандидатит да изградят участъка бяха десет на брой. Седем от тях са отстранени. Освен дружествата на „Щрабаг“, отпаднали от състезанието са фирмите „ВДХ“ АД, „Трейс Груп Холд“ АД и консорциумите „ТАРГОМАН“ (между „Автомагистрали – Черно море“АД и „ИСА 2000“ ЕООД), „КОРИДОР ЗАПАД-ИЗТОК“ (между „Джи Пи груп“ АД и „Инжстройинженеринг“ ЕООД), „АМ ЕВРОПА 2021“ (с водещ партньор „Ер Кънстракшънс“ ООД) и Обединение „ГЕОКАРОПЪТ 2021“ (между „Геострой“ АД, „Каро Крейдинг“ ООД и „Пътстрой-92“ АД).  

Изграждането на трасето на АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е разделено на три части. Строителството на първите два участъка – от ГКПП „Калотина“ до Драгоман и от Драгоман до Сливница, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 Калотина - София. В момента се изгражда 14,5-километровата отсечка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман, а 17 км участък от Драгоман до Сливница е готов.

В началото на септември бе даден старт и на поръчката за консултантски услуги и строителен надзор при изграждането на това трасе от автомагистрала „Европа“ - от км 32+447,20 до км 48+903, с прогнозна стойност е 6 млн. лв. с ДДС.

В края на същия месец процедурата е била прекратена от възложителя – Агенция „Пътна инфраструктура“, след като установява нарушения при откриването и провеждането на обществената поръчка, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията и кръга на заинтересованите лица.

Ден преди поръчката да бъде прекратена срещу обявените критерии е подадена жалба в КЗК от фирма „Индустриална строителна техника“ ЕООД на пловдивчанина Степан Степанян. До разглеждане по същество на жалбата не се е стигнало, тъй като е постъпило увеомление от АПИ, че поръчката за възлагане на консултантски услуги и строителен надзор е прекратена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com