Сигнали за ужасяващи случки в дом за стари хора в "Драгалевци"

4339
Сигнали за ужасяващи случки в дом за стари хора в "Драгалевци"
Снимка: Getty Images/Guliver

Има сериозни проблеми в дома за стари хора на улица "Крушова градина" в столичния квартал "Драгалевци". Това твърдят очевидци пред Нова телевизия.

Според разказите, става въпрос за насилие.

Коронавирус: Във варненския дом за стари хора "Свети Георги" не е съдействано изцяло от самото начало

В първите дни собственикът на дома "Свети Георги" не съдействаше. Затова подадохме сигнал до прокуратурата, беше наложена административ...

"Когато излизам сутрин, предимно жени са се хванали за оградата и молят за помощ, казват, че искат да се махнат оттам. Виждала съм да ги оставят 30 градуса часове наред, в инвалидните колички, да стоят без чадър, без шапки", разказва Христина Йовчева. Тя добавя, че наскоро в дома е имало убийство.

"Не може да има непрекъснато наблюдение. И не може да се предположи кога ще се случи нещо. Това може да се случи и вкъщи и на улицата. Това няма как да се избегне. Случват се такива инциденти. Това е нормално. Да падне, да удари някой. Случва се да се сбият. Това е нормално", коментира Анжела Димитрова, управител на дома за стари хора.

След един месец живот в дома, Биляна Божилова намерила дядо си напълно обездвижен и неадекватен. Две седмици след постъпването си, мъжът спрял да говори.

"Той имаше рана на дясната ръка, на китката. Единият му крак беше парализиран и сгънат. Питах какво е станало. Казаха ми, че бил паднал в банята при къпане. Когато дръпнах одеялото, той беше целият в декубитални рани. Беше абсолютно обезводнен. Аз му видях езика, той беше абсолютно напукан, като пета. Това не е от недаване на вода от преди два часа. Това беше с дни. Това, което ми казаха хората, е, че сутрин ги извеждат към 08:00-08:30, дават им закуската и ги държат навън на терасата до вечерта, без тоалетна, без право да влизат. Аз ги виждах, те бяха абсолютно омаломощени и лежаха на масите", твърди Биляна Божилова. 

Пожар в дом за възрастни във Варна взе човешка жертва

Голям пожар в дома за възрастни "Свети Никола" край Варна. Един човек е загинал - 89-годишен мъж, предаде БГНЕС. 8 души са обгазени и ...

"Насилието е и физическо, и психическо. Основно е боят от санитарките. Бой с ръце, с юмруци, с пръчки на метли, за миене пръчки. Да, падат по стълбите, защото те не могат да ходят, а ги карат да ги катерят. Влачат ги по стълбите като парцали", казва още тя.

В дома се приемали здрави хора, хора с деменция, но и хора с психични отклонения. Затова се стигало до убийства и самоубийства. А управителката извършвала всякакви услуги срещу добро заплащане, твърди Мария Робертович.

"Да кажем, че роднина иска да се отърве от баща, майка. И се сключва договор с управителката и този човек влиза в дома и оттам нататък всички контакти с близките му са отрязани. И бавно и сигурно го водят към скорошна, бърза смърт. Има такива няколко случая", по думите на Мария Робертович.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com