X
 
 

Соченият за основен посредник в историята с подкупа на Иванчева се отказа от показанията си

6009 7
photo of Соченият за основен посредник в историята с подкупа на Иванчева се отказа от показанията си
Снимка: БГНЕС
Бившият кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров, който е един от обвиняемите по делото "Десислава Иванчева" (за подкуп в особено големи размери), обяви пред Специализирания наказателен съд, че се отказва от всички показания, дадени пред служебния защитник. Става въпрос за показанията, че Иванчева и Биляна Петрова са искали подкуп. Обвиняемият каза и, че показанията са дадени под натиск от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) пред служебния защитник, но не поясни нищо друго.

За да няма неяснота, съдът прочете показанията, от които Дюлгеров се отказва - че Биляна Петрова му се е обадила да поиска и уговори предаването на подкупа, че е оставил парите в колата пред Иванчева и Петрова (бел. ред. - 70 000 евро), като е взел своя дял за посредничество.

Дюлгеров е сочен от обвинението като посредникът, свързал строителния предприемач Александър Ваклин и Иванчева за даване на подкупа. В течение на развитие на историята и Иванчева, и съдената заедно с нея нейна заместничка Биляна Петрова, изразиха съмнения, че Дюлгеров може да действа като "оръдие" на прокуратурата в техен ущърб.

Графологичната експертиза - кой е "разписвал" подкупи?

Вещите лица не можаха да установят със сигурност дали и друг, освен Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров е писал в тефтерчето на бившата кметица на район "Младост". По думите на вещото лице Сашо Атанасов досега в тефтерчето са писали Иванчева, Дюлгеров и е възможно още някой неизвестен човек да го е правил. "Не можем с категоричност да твърдим, че цифровият текст е изпълнен или не е от Дюлгеров. Действително различаващите се признаци вземат превес над съвпаденията, но въпреки този превес не са достатъчни като обем и идентификационна стойност, за да формулираме заключение и да го обосновем научно, че не е изписано от Дюлгеров", каза той и обясни неяснотата с недостатъчния сравнителен материал.

Висш съдия: И за корупцията ще дойде време, в което ще си говорим не с такъв негативен отенък

"Вярвам, че и за корупцията ще дойде време, в което ще си говорим не с такъв негативен отенък." Това каза председателят на Апелативния ...

"Не сме сигурни, че третият човек не е Дюлгеров, макар че имаме такова убеждение", каза още Атанасов. Той поясни, че няма как да се установи давността на графичния материал от тефтерчето. "Има отделни постижения на Hewlett-Packard и Руски център за експертни изследвания, при които на базата на стареенето на съставките на химикалните съставки и мастила и на тяхната летливост да се определи давността. Но за това пък трябва да има еталон – експериментален материал, записан при същите условия, със същата химикалка, на същата хартия и съхраняван по същия начин, което практически е невъзможно и затова няма утвърден метод за установяване на давността на такива щрихи", разказа вещото лице.

В цифрите не се отразява двигателния навик така, както в буквите, поясни още Атанасов и добави, че не изключва и умишлено почеркът да се изкривява. В експертизата си вещите лица са посочили всички различни възможни причини, включително здравословни.

Дали е било нормално да вземат материал от почерка на Дюлгеров в коридора в съда, вещото лице обясни, че бързали заради сроковете, които им били поставени. Атанасов изтъкна, че вещите лица не са очаквали такива различия в почерка му и че по принцип не би трябвало положението в което пише– седнал или прав да се отразява съществено. "В случая може би сме подценили здравословното му състояние, а може и да е умишлено", добави вещото лице.

Иванчева за "Артекс" в кулоарите на спецсъда

Мистерия или не: Имал ли е Ваклин достатъчно собствени легални пари, за да подкупи Иванчева?

Имал ли е всъщност строителният предприемач Александър Ваклин достатъчно пари с доказан пред държавата произход, за да може да събере с...

Те са първите, които подават сигнала и се опитват да ни набедят, каза Иванчева пред журналисти за строителната фирма "Артекс" и поясни защо според нея – "защото на всички строителни фирми им е ясно, че мафиотският им начин на застрояване, мафиотският им начин на налагане без районната администрация, независимо на кой район да проверява, те са свикнали да се налагат".

Иванчева каза, че по-късно се запознала какво искали да строят "Артекс". "Те са имали 11 или 10 обекта в "Младост", построени много преди ние да сме встъпили във власт и нито едно разрешение няма издадено от нашата администрация".

След това разбрахме, че има заведена от тях срещу нас набеждаваща преписка, което е сигнал, подаден от тях за отстраняване, грубо казано, на кмета и екипа на район "Младост", продължи Иванчева. В икономическа полиция сме разпитвани. Има протокол от икономическа полиция, че всичко, свързано с набеждаването по преписката на "Артекс" и другите, които са ... не отговаря на истината и няма това, за което са се опитали да ме набедят, че има забавени преписки", добави бившата кметица на "Младост".

Иванчева каза, че няма идея какво са искали да строят "Артекс", а случаят обясни така: "Предварително се отстранява кмета, за да могат да си строят каквото искат".

"Никой никога не ми е предлагал подкупи", заяви още Иванчева. "Ние си извършвахме съвестно работата. Нормално е когато някой разбута комфорта на хора, които не работят законово да се опитат да го отстранят. Това е", заключи тя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 3 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ами сега!? Когато гръм удари, как ехото заглъхва! Дори временното отстраняване на ръководството на "антикорупцията", води към разплитане на бримката! А, сега, тоя да почне да говори с имена, пък ще видим до къде ще се стигне! Абе, витае във въздуха оптимизъм, дали!?
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  №1 е от малцинството и има "диплома" и е шофьор в махалата.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  В тази така наречена "държава" най-добре живее този, който може да "работи" като крадец, убиец, лъжец, измамник и политик. Защото те са над закона. Докато ние, редовите граждани, които спазваме закона, каквото ни кажат изпълняваме, ни поставят в положение винаги да се чувстваме виновни, каквото и да направим няма угодия, все сме направили нарушение на знаен или незнаен закон. Е виж още ›› дин независим, ама истински независим кандидат за кмет да изберем ние, гражданите, а не да ни го спуснат от някоя партия с парашут, и те да я неутрализират по възможно най-сталинисткия начин. Не, не е най-сталинисткия, слава Богу, още не са възобновили смъртното наказание. Иначе щяха да я осъдят на смърт - като Трайчо Костов, врагът с партиен билет. Комунисти, какво да правиш. Всичките от ГЕРБ са комунисти. А Бойко Борисов се е учил от най-добрите.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Ннай добре д да ск престъшник й краддц в тая държава щото заклните така са написани че тд защитават к изкарват накрая невинен ,а този който е плсочил престъпкението става виновен и осъден за клевета...затова каквото к да чуя или видя винаги отричам пе нд съм чул о видял.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Иди на вечерно училище,белким се научиш на правопис.Неграмотник.
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Крадеш,крадеш,корумпираш се и накрая отричаш всичко...ебах ти и дърбавата и заккните и прокуроритд и съдъ и всичко.
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  1.1 иди се наеби
  : 5 !