Спецпрокуратурата потвърди връзка между Иван Гешев и основния свидетел срещу Иванчева

17198
Спецпрокуратурата потвърди връзка между Иван Гешев и основния свидетел срещу Иванчева
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Зам.-главният прокурор Иван Гешев поддържа близки приятелски отношения със съдружник на строителния предприемач Александър Ваклин, който е основният свидетел по делото "Иванчева". Тази връзка, която поражда съмнения за конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение, е осветена в постановление на Апелативната специализирана прокуратура. Въпреки това с него е отказано Гешев да бъде разследван по сигнал на гражданското сдружение "БОЕЦ". Преди няколко месеца Гешев определи тези факти като компромат в стила на КГБ и ДС, припомня в. "Сега".

Като ръководител на Специализираната прокуратура, пред април 2018 година Гешев беше основната фигура в ареста на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. На първа инстанция двете получиха сериозни присъди - 20 години затвор за Иванчева и 15 години за Петрова, защото са поискали 187 500 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижат негова преписка за строителство. Съдът изрично ги осъди за поискване, не за получаване.

Втора седмица протест срещу избора на Иван Гешев за нов главен прокурор в Пловдив

Между 150 и 200 пловдивчани се събраха тази вечер пред сградата на прокуратурата на пл. "Съединение" в знак на протест срещу избора на ...

Междувременно, от Frognews изкараха нотариален акт, според който жената до Гешев - Детелина Ханчева, е купила имот за над два пъти по-ниска цена от данъчната оценка и над три пъти по-ниска от пазарната от собственик, представляван от Марио Кръковски - съдружник на Детелина Ханчева в "Отеа". Кръковски, обаче, е и съдружник в продаващата имота фирма "МС Консулт 2010" с Александър Ваклин, само че двамата продават дяловете си на офшорка, която става собственик на "МС Консулт 2010" почти 2 години по-рано, а Кръковски си остава представляващ офшорката.

Всъщност Ханчева е имала дялово участие във фирмата "Отеа" ООД, където си партнира с "М Консулт 95" ЕООД - дружество, управлявано от Марио Кръковски. Той е бил съдружник с Ваклин в "МС Консулт 2004" ЕООД до 23 март миналата година, по-малко от месец преди показната акция срещу Иванчева. В постановлението на апелативната спецпрокуратура тази топла връзка се потвърждава.

Заради тази връзка, гражданско движение "БОЕЦ" внесе сигнали до Върховна касационна прокуратура (ВКП) и Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. В крайна сметка, Апекативната специализирана прокуратура се заема със случая и в постановлението казва следното: "От данните по преписката се установява, че Иван Гешев се познава от дълги години с Кърковски и двамата са в приятелски отношения". Прави впечатление, че фамилията на Марио Кръковски е написана погрешно - Кърковски.

Иван Гешев: Няма да допуснем персонални атаки срещу магистрати

"Като магистрат, чийто професионален път е минал изцяло в различни структури на прокуратурата и следствието, искам искрено да благодаря...

Апелативната спецпрокуратура обаче стига и до извода, че "в материалите по преписката липсват каквито и да е данни или индикация Иван Гешев да е използвал служебното си положение при формиране продажните цени на закупените от Детелина Ханчева недвижими имоти". "Липсват също така данни Гешев и Ваклин да поддържат отношения, дори и това да бе така, не следва извод, че Иван Гешев е осъществил състав на престъпление предвид факта, че Ваклин е свидетел по досъдебно производство", пише още в постановлението си прокурор Илиян Точев, който казва, че в сигнала има само "съмнения за корупционно поведение" на Гешев, а не "обективирано осъществено престъпно поведение". Заключението на прокурора е, че занижената цена от 40 000 лева за имота на Ханчева от близо 86 км. м. в Зона Б -17, на ул. „Ген. Столетов“ № 8 в София не е престъпление, тъй като няма данни за оказан натиск от Ханчева и Гешев за формирането ѝ - било по взаимно съгласие. Според "Биволъ", сградата, където Ханчева си купува апартамент от представляваната от Кръковски офшорка, е строена от фирма "София Централ" ООД, която е на Александър Ваклин и това си личи от стара снимка на строежа от Google Street View. Казаното от Апелативната спецпрокуратура в пълен вид можете да видите ТУК!

"В учебниците на КГБ и Държавна сигурност запознати с тях твърдят, че за добър компромат трябва, като го прочетеш, да се отвратиш от себе си. Аз съм прочел какво е написано и не се отвратих от себе си, което значи, че компроматът не е добър. Само по времето на Сталин се е носила отговорност за действия на роднини, близки и т.н. Но дори и по това време не се е носила отговорност за хора, които не познаваш", заяви преди време Иван Гешев по темата пред в. "Сега".

Ваклин от своя страна твърди, че не вижда причини да го свързват с прокурора Иван Гешев и с жената, с която той живее. "Не познавам Иван Гешев и Детелина Ханчева. Гешев го видях веднъж в специализираната прокуратура и той си обърна главата на другата страна. През 2009 г. се разделихме с Кръковски", обясни преди време Александър Ваклин пред в. "Капитал".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com