Според държавата, ако детето ти го няма, трябва да се сетиш да провериш арестувано ли е

8083
Според държавата, ако детето ти го няма, трябва да се сетиш да провериш арестувано ли е
Снимка: iStock/Guliver

Блокираната засега с вето от президента поправка в Наказателно-процесуалния кодекс, която минава през задния вход (преходните и заключителни разпоредби на Наказателния кодекс) - да не бъде уведомяван за 48 часа никой, с изключение на адвокат, при арест, изглежда като изключително пробита норма и изказване на държавен представител затвърди това.

Всъщност, извън условието за 48 часа, поправката предвижда никой, освен Държавната агенция за закрила на детето, да не знае за арест на непълнолетен за 24 часа при определени обстоятелства. И за 48-те часа, и за 24-те часа оправданията в готвения закон са: "Когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано".

Президентът каза "не" на арести за 48 часа без никой да знае

Държавният глава упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание скандалните според мнозина разпоредби от Закона...

Точно във връзка със ситуации с непълнолетен, Александър Стефанов, член на Съвета по законодателството към Министерството на правосъдието, даде интересно обяснение - на въпрос на Нова телевизия как ще разбере майката или бащата на тийнейджър защо не се прибира, отговорът беше - би следвало да направи преценката да се обади в полицията и от там да кажат, ако преценят.

В този контекст адвокат Димитър Марковски отвърна, че ще изпаднем в положение когато някой не се прибере вкъщи, да се ползва постоянно адвокатската услуга, защото на адвокат няма как да се откаже информация. Ще се превърнем в информационна служба, опонира Марковски. А Стефанов не се съгласи, че се обезсмисля "пазенето в тайна", ако адвокат знае, че някой е арестуван. Информация няма да изтече, ако адвокат знае, убеден е "правосъдният експерт". Но Марковски подчерта, че според Етичния кодекс на адвокатурата адвокатите са длъжни да информират близките – в общи рамки, не с конкретика, но достатъчно.

Ясно е, че говорим за европейска директива и идеята ѝ да се борим с тероризма, но трябва да има ясно описание на кръга престъпленията, категоричен е Марковски. Трябва да се установи за какъв вид престъпление може да важи ограничението да не се съобщава на никого, че си в ареста. Какво значи понятието "неотложна необходимост" – това не е уточнено по смисъла на закона, може да се злоупотребява, обясни Марковски.

На въпрос какво ще стане, ако някой попита властите къде е негов близък в рамките на течащите 48 часа, се изясни, че няма как да получи отговор, че е извършен арест. Ако обаче подаде молба за издирване, тя ще бъде приета и ще почне "издирване", уточни адвокат Марковски.

Засега няма да има среща на институциите заради условията в арестите

Насрочената за днес следобед (4 декември) среща относно условията в следствените арести между правосъдното министерство, главния прокру...

Няма такава опасност – да не бъдат уведомени близките на арестуван, не се съгласи Стефанов. На директен въпрос към кои престъпления ще се прилага нормата, Стефанов си призна, че не е разписано. Неправилен прочит на нормата може да доведе до злоупотреба, но нормата е добре написана, влезе в ново противоречие Стефанов. Той не се съгласи, че ако например си арестуван като пиян шофьор, няма начин да се наложи нормата, защото нямало как в такъв случай да се пречи на разследването и да се застраши физическата неприкосновеност на някой – условията да се мълчи 48 часа за арест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com