Ст. комисар Златанов: Нямаше полиция и счупихме колата е несъстоятелна теза

6914
Ст. комисар Златанов: Нямаше полиция и счупихме колата е несъстоятелна теза
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

"Нямаше полиция и ние за това счупихме колата на гражданката. Абсолютно несъстоятелна теза!". Това заяви пред BTV старши комисар Антон Златанов, заместник-директор на СДВР по повод инцидента на протеста пред румънското посолство преди няколко дни. Тогава майка с две деца в колата се опита да премине през блокадата на протестиращите, колата й беше потрошена, а полиция в района нямаше. По случая двама протестиращи са с обвинение за хулиганство и нанесени щети на возилото.

Нищо не оправдава ситуацията, която се получи пред румънското посолство. Никой не си задава въпроса как колата остава единствена в кръстовището. Всеки от блокираните автомобили по един или друг начин напусна кръстовището. Явно провокация има от двете страни. Не мога да оправдая нито едната, нито другата страна, каза още той.

Протестите: Ден 42 – Дата за Велико народно въстание – 2 септември?

Целта на протестните прояви е да пречат, затова няма да искаме разрешение за провеждането им. С тези думи участниците в 42-рата вечер н...

Умишлено ли беше допуснат сблъсъкът пред Румънското посолство? „Друга неистина е, че на протеста не е имало полиция. Протестът не започва нито в 21, нито в 22 часа. Както всяка вечер започва около 16 – 17 часа. Но в тези 40 дни е започвал и в 15ч., и в 8ч. сутринта. Това са пак така наречените „изненади“, които трябва да ги разбираме от Facebook, а не както е по закон от Общината, за да можем предварително полицията да промени движението и отцепи райони.", коментира той и добави, че МВР е дошло на време на инцидента.

При всяко изненадващо блокиране на движението, винаги в капана между блокажа остават десетки коли. На съседните кръстовища по улица "Иван Асенов", на "Черковна", Телевизионната кула, първо там се поставят полицаи да отбиват движението", обясни комисарят.

"В нощта на тази грозна ситуация пред румънското посолство има подадени множество сигнали на 112 от граждани, които са недоволни от това, че не могат да минат. Така че сме длъжни дори и 1% от гражданите да са с нарушени права, да се стремим да спазваме и тях", добави ст. комисар Златанов.

Трябва да направим някои уточнения и да разсеем някои неистини относно протестите -  да кажем кое е законно и кое не не само по българското, но и по международното законодателство, започна той.

Протестираш, блокираш път или кръстовище - кого наказваш?

Помните ли прословутата от много филми фраза (мисля, че все пак "Кръстникът" я популяризира най-много), а именно: "Всичко е бизнес?". В...

"Обществото е склонно, чувайки нещо от трибуната да го приема за законно, а то да не е. Първо, в Конституцията словосъчетанието „гражданско неподчинение“ не съществува. Там не пише такова нещо. И всякакви интерпретации, че гражданите имат право да нарушават закона и правата на други хора, които не са на тяхното мнение, са меко казано неистина. И второто нещо е, че този протест следва да бъде по законовия ред в съответната държава. В България има специален закон за това – Законът за митингите и манифестациите. Там режимът, да поправя един от организаторите, режимът не е разрешителен. Не е нужно да иска разрешение от никой. Трябва да уведоми. Режимът в България е уведомителен. За да се спазва обществения ред в България – да се спазят правата на протестиращите и на непротестиращите – трябва да има заявление с предварителна информация. По цял ден слушаме за „блокада изненада“. Дори те се рекламират от медиите като нещо „правилно“. В момента обществото е разделено и силно поляризирано, всички сме съгласни с това. Има и медии – включвам и социалните, освен национални. Не говоря за дадена медия конкретно.", каза зам.-директорът на СДВР.

"В редица държави виждате, че полицията започва да използва и физическа сила, за да потуши нерегламентирани, съгласно законодателството, протести. Именно затова аз също се ядосвам, когато ни обвиняват в „полицейщина“, тъй като тактиката на полицията в България е достатъчно толерантна, защото се стремим да запазим правата на всички граждани – и протестиращи, и непротестиращи. И това го правим от години. Преди 7-8 години беше обратната ситуация. Друга партия на власт, други протестиращи – същата ситуация. Не пазим която и да е партия, пазим държавността и демокрацията.", повтори отново той тезата на полицията от последните дни.

"Един ден има, друг ден няма (блокада, бел. ред.) Ние сме изключително натоварени по ежедневната ни дейност. Всеки ден има оперативен ръководител, който взима решения на ден. Считам, че не трябва да се обвинява МВР. При възникване на инциденти реагираме. Палатковия лагер на "Орлов мост" за мен е незаконен", каза Антон Златанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com