Свидетели нарисуваха неприятна картина за Николай Банев

10015
Свидетели нарисуваха неприятна картина за Николай Банев
Снимка: БГНЕС

Сметка на предприятието "Полимери" се ползвала само от Николай Банев за неговите нужди при пътувания в чужбина или срещи с бизнеспартньори. Това разкри бившият ръководител на предприятието Ана Главинова в Специализирания съд, предаде в. "24 часа".

Свидетелката обаче не знае дали Банев е ползвал парите за лични нужди, дали с тях е ремонтирана резиденцията му в кв. "Бояна". За това я попита наблюдаващата прокурорка Мария Дойчева.

Разпитват един от бившите шофьори на Банев

Разпитът на един от бившите шофьори на Николай Банев е изключително важен, за да се установи по какъв начин са взимани решения кой да б...

Главинова е ръководила химическия комбинат в Девня от 2004 до 2009 година, за да го вдигне на крака. Поста ѝ предложил лично Банев. Заради заслугите си по спасяването на предприятието Главинова, която работила за олигарха от 1992 година, била избрана за бизнес дама на 2006 година за Варненска област.

По времето, когато Главинова била начело, сметките на завода били блокирани заради задължения към работниците и доставчиците. Затова ползвали сметка на друга фирма на Банев - "Партнърс комерс", която се занимава с търговската дейност на комбината.

Същевременно Николай Банев буквално постави под кръстосан разпит бившата си подчинена - с въпроси за "инвестициите за милиони, които направил" и дали помни, че на цени по данъчната оценка работниците купили ведомствените жилища, което пък било "социална политика". Той я питаше и за клиентите от Германия, Япония, Унгария и Русия, които купували продукцията на "Полимери", като и с какви трудности са се сблъскали, когато била спряна тръбата за етилен. От него се произвеждал основният продукт на фирмата.

Преди Главинова беше разпитан и личният шофьор на бизнесмена - Венцислав Генов. Той започнал работа в охранителната фирма АКБ ООД през 1994 година. Тогава пазел чейнджбюро. Банев го харесал и около 2005 година го взел за шофьор.

Николай Банев остава за постоянно в ареста

Николай Банев остава за постоянно в ареста, защото все още има опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако е на свобода, а най-...

"Бях доволен от Николай Банев. Познавам семейство Баневи от 25 години, никога не съм имал проблеми и всичко беше много добре", заяви бившият шофьор. В противовес на тези думи стана ясно, че все пак не всичко е било перфектно - Генов напуснал работа заради неразбирателство с шефа си, но се върнал отново, след като през 2014 година останал без работа. Тогава шофьорът разбрал, че от “Полимери” не е останало нищо.

По-късно той бил повишен за член на съвета на директорите в една от фирмите на Баневи за производство на хартия. Генов обаче не разбирал нищо от производството. Той не си спомни дали бил на трудов договор във фирмата.

През 2013-2014 година Генов бил поставен за управител и на "Партнърс комерс", но не знаел с какво се занимава фирмата. Шофьорът нямал право да откаже да оглави фирмите, защото който го правел, си тръгвал. Но Генов твърди, че не получавал нареждания от Баневи, а от адвокатите и от Зорница Илиева, която била най-близка до семейството. Тя най-често изричала "шефовете казват". Преди да направят Генов управител на "Партнърс комерс", направо дошли с документите, но кои били хората, той не помнел.

Въпреки че не знаел нищо за фирмата, бившият шофьор прехвърлил "някакви ниви от "Партнърс комерс" в Каварна. При процедурата отново не видял никакви документи, а те били подготвени от Зорница Илиева. Генов няма спомен дали нотариусът е прочел нотариалния акт и дали е имало други хора с тях. Като видял как прехвърля имот, без да знае за какво става въпрос, се притеснил.

НАП трябва да даде десетки документи по делото "Баневи", още се бави

27 чувала с документи от НАП бавят делото срещу Николай Банев, жена му Евгения и майка му Мария. Тримата са подсъдими за данъчни престъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com