Съдебна реформа ли: Прокуратурата е прекратила над 60 000 дела за половин година

4096
Съдебна реформа ли: Прокуратурата е прекратила над 60 000 дела за половин година
Снимка: Sang Hyun Cho / Pixabay

60 953 досъдебни производства са прекратени от прокуратурата за първите 6 месеца на годината. Това сочат данните в доклада на държавното обвинение за периода януари-юни, с които "Сега" се запозна.

Още: Приживе Алексей Петров съди прокуратурата за милиони

Налице ли е съдебна реформа?

В документа не се прави разграничение колко от тези дела са прекратени по давност, т.е. има престъпление, но то ще остане ненаказано, защото извършителят е останал неразкрит, или делото е мотано достатъчно дълго, за да изтече давността. НПК регламентира и други основания за прекратяване - например, ако деянието не е престъпление, ако деецът е невменяем или пък е починал и т.н.

Данните за прекратените по давност дела обичайно присъстват в годишните доклади. Събирайки данните от тях излиза, че от 2008 г. до 2022 г. вкл. по давност са прекратени близо 1 100 000 (един милион и сто хиляди) дела.

Според Наказателния кодекс наказателното преследване се изключва, когато е изтекла т. нар. абсолютна давност. Тя зависи от престъплението. Най голямата е 52 г. и половина - за убийство на две или повече лица. За престъпления, които се наказват с доживотен затвор без замяна, тя е 30 г. За деянията, които се наказват с повече от 10 г., е 22 г. и половина, а за тези с повече от 3 г. - 15 г. За престъпленията, за които се предвижда повече от година лишаване от свобода, абсолютната давност е 7 г. и половина, а за всички останали - 3 г.

Откога започва масовото прекратяване на дела?

Масовото прекратяване на дела по давност започна през 2006 г., след като Борис Велчев стана главен прокурор и разпореди ревизия на спрените производства. Така се оказа, че много обвинители години наред са трупали папки, по които не е работено.

"Причините за прекратяване на делата по давност са както обективни, така и субективни. Налице са многобройни и разнопосочни законодателни промени след 1989 г., от една страна. От друга - проявено е бездействие от разследващи и оперативно-издирвателни органи и прокурори", пише в един от старите доклади на държавното обвинение. В него се признава още, че до 2006 г. "административните ръководители от всички нива на прокуратурата и на разследващите органи не са упражнили ефективен контрол за предотвратяване на опасността от прекратяване на делата поради изтекла давност".

Oще числа

Данните за първата половина на годината сочат още, че има 14 300 дела, които са спрени, защото не е разкрит извършителят на престъплението.

За този период прокуратурата е успяла да сключи 5088 споразумения с 5360 души. Това означава, че тези 5360 обвиняеми са се признали за виновни и са се съгласили да изтърпят някакво наказание. Обичайно така се постигат по-ниски присъди, но пък процедурата е бърза и приключва само на една инстанция.

Още: Прокуратурата с критики към конституционните промени

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com