Съдът отмени държавни удари срещу основната фирма за хазарт на Божков

17471
Съдът отмени държавни удари срещу основната фирма за хазарт на Божков
Снимка: БГНЕС

В две отделни свои решения, Административният съд в София отсъжда против държавата за наложени мерки срещу хазартния бизнес на избягалия в Дубай с 19 обвинения бизнесмен Васил Божков.

Първото решение касае наложени запори от НАП, за да се обезпечи искано от държавата вземане 273 150 550 лева от фирма "Ню Геймс" АД. Решението е окончателно.

Гешев отправи предупреждение заради законодателна идея, с цел ограничаване на правомощията му

Справедливост не се дава от прокуратурата, а от съда. До това заключение стигна главният прокурор след дълги дебати по време на изслушв...

Наложеният запор е върху банкови сметки, депозити, вещи и пари в трезори, суми на доверително управление в банка, както и запорирани и 16 автомобила. Това постановление било първо обжалвано пред НАП, но директорът на данъчните в София го потвърдил. Но съдът, в лицето на съдия Камелия Серафимова, е различно.

Според Серафимова, столичното звено на НАП е нарушила при запора нормите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и затова запорът трябва да бъде отменен. Съдът намира, че директорът на НАП-София механично и без каквито и да било доказателства е оставил жалбата на "Ню Геймс" без уважение, без да анализира събраните доказателства и без да изследва както обезпечителната нужда и дали обезпечението ѝ съответства. Освен това нямало влязъл в сила акт за установяване на публично държавно вземане, а върху автомобилите е сложен запор без да е обосновано с доказателства каква е стойността им.

Второто решение касае постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки, издадено публичен изпълнител. Става въпрос за обезпечение от 22,5 млн. лв. Запорът е наложен с мотив неплатен корпоративен данък на "Ню Геймс". Неплатеният данък бил установен при данъчна ревизия. И в този случай съдът намира, че решението на НАП е немотивирано, защото с него механично и без доказателства е отхвърлена жалбата на дружеството.

Ключово в решението на съда е следното дословно изречение: "На първо място датата на издаване на заповедта за възлагане на ревизията почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки. Основателни са доводите на жалбоподателя, че в рамките на няколко работни дни ревизиращите органи не са могли да определят предполагаемият размер на задълженията, както и наличието на предпоставки, че събирането на вземането ще бъде затруднено или невъзможно". И се добавя, че липсват доказателства, че размерът на предполагаемо неплатения данък е 22 528 044 лева.

Гешев с разкрития за проверките за къщата в Барселона, записите и снимките от спалнята на Борисов

Законодателно предложение на лицето, което се укрива в Дубай, е главният прокурор да бъде направен фигурант като президента. Ще бъде ин...

Интересен факт е, че в решението по второто дело дословно пише следното: "Софийска градска прокуратура - редовно уведомена, не изпраща представител и не взема отношение по жалбата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Отоци и синини: Мъж преби приятелката си в Костинброд

Стрелял по кучета: Разследват мъж в Перник

Инцидент в Пирин: Англичанка е с опасност за живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com