Съдът пусна Сидеров и Чуколов от ареста

5388
Съдът пусна Сидеров и Чуколов от ареста
Снимка: БГНЕС

Рано тази сутрин Софийски градски съд (СГС) пусна срещу 6000 лева гаранция за лидера на ПП "Атака" Волен Сидеров и за съпартиеца му Десислав Чуколов, предаде БГНЕС.

Съдът реши, че има данни, че са автори на престъплението, но няма опасност да се укрият, или да влияят на свидетели, защото повечето от тях вече са разпитани.

Прокуратурата поиска постоянен арест за Сидеров и Чуколов

На късно заседание тази вечер Софийски градски съд гледа едновременно жалбата срещу ареста на Волен Сидеров и Десислав Чуколов и искане...

Съдебното решение

Пети състав на СГС със съдия Веселина Ставрева започна късно вечерта във вторник съдебното заседание по разглеждане на искането за налагане на мярка за неотклонение на Сидеров и Чуколов, както и на внесената жалба срещу задържането им за срок до 72 часа. Двамата бяха въведени в съдебната зала с белезници.

Съдия Ставрева остро разкритикува решението на прокуратурата да постанови 72-часов арест на двамата, подчертавайки, че това нейно право е предвидено в НПК с единствената цел да осигури явяването на обвиняемите пред съда, но само ако това време се изисква по технически причини или за предотвратяване на евентуално престъпление или бягство. Съдът все пак отбеляза, че разследващите са положили всички усилия да доведат в залата Сидеров и Чуколов часове след задържането им, но подчерта и, че в прокурорското постановление за ареста им е записано те да бъдат изправени пред съда „не по-късно от 9.00 часа на 19 ноември“, който срок е абсолютно неоснователен с оглед на данните по делото. Това становище обаче не трогна особено наблюдаващия прокурор Димитър Петров, който усмихнат коментира лаконично пред медиите след заседанието, че „ще видим какво ще каже горната инстанция“, информира Mediapool.

По-рано във вторник, в 16.50 часа, в СГС постъпиха жалби от адвокатите на депутатите от партия „Атака” срещу задържането до 72 часа на двамата обвиняеми. Незабавно е изискано делото от СГП за образуване на съдебно производство. Междувременно Софийска градска прокуратура внесе и искане за постоянна мярка "задържане под стража" за двамата. С оглед процесуална икономия, казаха от пресслужбата на съда, двете производства ще се гледат едновременно тази вечер.

Внесоха жалба срещу ареста на Волен Сидеров

В Софийски градски съд тази вечер е внесена жалба срещу ареста на Волен Сидеров, съобщиха от съда. Жалбата ще се гледа още тази вечер....

Обвиненията

Вчера (17 ноември) Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на народните представители от "Атака" за хулиганство, извършено с изключителна дързост, а на Сидеров - и за принуда срещу студентка. Деянията са извършени на 23.10.2015 г. в гр. София в сградата на НАТФИЗ. На 26.10.2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание разрешение за задържането на двамата народни представители, а на 5.11.2015 г. парламентът даде разрешение за задържането им, като преди това двамата депутати се отказаха от имунитета си, съобщиха от прокуратурата.

Волен Сидеров и Десислав Чуколов са отказали да подпишат постановленията за привличане на обвиняем, не са давали обяснения и са отказали да подпишат протокола за разпит на обвиняем. И на двамата са връчени постановленията за задържане под стража.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com