Съдът със странно решение за Иванчева - няма да е кмет само до края на делото

6213
Съдът със странно решение за Иванчева - няма да е кмет само до края на делото
Снимка: БГНЕС

Специализираният апелативен наказателен съд отстрани от поста кмет на "Младост" Десислава Иванчева, но не прекратява служебното ѝ правоотношение. Решението на магистратите е окончателно и е в сила до края на делото за взимане на подкуп срещу Иванчева, Биляна Петрова и бившия кмет на 'Младост" Петко Дюлгеров, предаде БГНЕС.

За сметка на това зам.-кметът Биляна Петрова беше уволнена в съдебната зала по време на заседанието. Десислава Иванчева реагира остро на решението, заради което беше глобена с 200 лева заради крясъци в залата.

Десислава Иванчева: Подменят се материали по делото

Прокуратурата манипулира протоколи от записани със специални разузнавателни средства (СРС) разговори по делото за подкуп срещу кметицат...

Припомняме, че обвинените във взимане на подкуп кмет и зам.-кмет на столичния район „Младост” се явиха пред съда в четвъртък със закопчани зад гърба ръце. По техни думи това се правело, за да не могат да показват на медиите какво са разбрали от специалните разузнавателни средства. По думите на обвиняемите доказателствата по делото се подменяни и затова те искали собственоръчно да ги препишат. Освен това, двете заявиха, че са държани в нечовешки условия - без храна и вода.

От официалното съобщение стана ясно, че "Апелативният специализиран наказателен съд, III-ти въззивен състав, потвърди отстраняването на Десислава Иванчева от заеманата длъжност "кмет" на район "Младост" в София. Това става съгласно "протоколно определение от 23.05.2018 по НЧД 1375/2018 г. по описа на Специализирания наказателен съд, XXIV-ти състав, с което обвиняемата Д.И. (бел. ред. - Десислава Иванчева) е отстранена от заеманата длъжност", се казва в съобщението на съда.

Съдът прецени, че "от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемата е извършила престъплението, за което е била привлечена в това ѝ качество. Възраженията на защитните за липса на доказателствена обезпеченост бяха подробно разгледани и отхвърлени като неоснователни, включително онези свързани с манипулацията на материалите, събрани чрез използване на специални разузнавателни средства".

Съдът прие, че вмененото престъпление, което е умишлено и от общ характер, е във връзка с изпълняваната от обвиняемата изборна длъжност “кмет“, както и че това служебно положение създава възможност да се попречи на обективно, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Уволниха зам.кметът на "Младост" в съдебната зала

Заместник-кметът на столичния район "Младост" Биляна Петрова беше уволнена в съдебната зала по време на заседанието на Специализирания ...

В същото време съдът изрично подчертава, че "така определената мярка за неотклонение има временен характер, тя не води до прекратяване на служебното правоотношение на И. (бел. ред. - Иванчева), подлежи на преразглеждане, като съставлява израз на дължима фактическа и правна преценка, а не подмяна на изборния вот".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com