Таен свидетел по делото за радикалния ислям: Казваха, че християните ще са гориво за Ада

3340
Таен свидетел по делото за радикалния ислям: Казваха, че християните ще са гориво за Ада
Снимка: БГНЕС

Приближени на съдения за проповядване на антидемократична идеология и на омраза имам Ахмед Муса Ахмед са казвали, че „християните ще станат гориво за Ада“. Това гласи показание на таен свидетел по второто дело срещу пазарджишкия имам.

Името на свидетеля не е известно и той е отбелязан в делото само с номер 001. Според показанията му Муса зачитал само и единствено ислямското право – Шериата, като проповядвал, че другите закони, включително националното ни право, не трябва да се зачитат. За Муса тези, които не се подчиняват на Шериата, са дяволи (шейтани), твърди свидетелят, предаде „Дарик радио“.

Оставиха Ахмед Муса в ареста

Окръжният съд в Пазарджик остави за постоянно в ареста Ахмед Муса, който е главен подсъдим по делото за радикален ислям. Той е обвинен ...

Свидетелят разказа, че мюсюлмани от други селища и държави били настанявани в къщата на Муса и в домовете на негови сподвижници. Тези хора по-късно са изпращани за Сирия и Ирак, където да се присъединят към „Ислямска държава“. Муса имал връзка по интернет с работещи в Германия, както и външно финансиране от Турция, с което била преведена на български книгата "Вероотстъпване". Именно относно книгата имаше спорове какъв превод се представя в съда и дали тя е забранено четиво.

Имамът е проповядвал два пъти седмично в джамията "Абу Бекир" пред мъже и веднъж седмично само пред жени. Свидетелят посочва и, че Муса, заедно със съмишлениците, бил много активен във Facebook и качвал снимки със символи на „Ислямска държава“.

Защитата на Муса и на останалите 13 обвиняеми по делото са поискали повече детайли относно твърденията, че къщата на имама е използвана за настаняване на бойци, отиващи да воюват на страната на „Ислямска държава“. Пред журналисти адвокати не скриха съмненията си дали изобщо има такива свидетели или протоколите от досъдебното производство са скалъпени. Пловдивският адвокат Алтай Куцев, който защитава Ерджан Смаил, разказа, че в един от протоколите стилът на изразяване е над средното ниво, а подписът - с палец, като на неграмотен. Същият свидетел е заявил, че е прочел лично протокола и е съгласен с написаното.

Освен Муса, по делото са обвиняеми Ангел Симов, Стефан Александров (Сюлейман), Светослав Манчев (Зекерия), Ерджан Смаил, Стефан Димитров (Тафик), Александрина Ангелова (Мелекшен), Йосиф Минчев (Юсню), Рангел Илиев (Малкият Ремзи), Александър Иванов (Банго), Орхан Бързак (Мазгала), Райко Карталов (Ремзи), Ненко Щерев и Веселин Стефанов (Вайдин).

Великобритания критикува Google, Facebook и Twitter, че не правят достатъчно срещу джихадизма

Комисия на британския парламент обвини интернет компаниите и най-вече Google, Facebook и Twitter, че не прилагат достатъчно средства, з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com