Топ прокурор не го вълнува каква точно е процедурата за екстрадиране на Очите, щял да си дойде

8301
Топ прокурор не го вълнува каква точно е процедурата за екстрадиране на Очите, щял да си дойде
Снимка: БГНЕС

Честно казано това не ме интересува. Така по време на импровизирана пресконференция ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев отговори на въпрос какво точно представлява процедурата по екстрадиция на престъпния бос Димитър Желязков- Митьо Очите. Обвинителят уточни, че било въпрос на комплектоване на документи, но това влезе в противоречие с други негови думи, че Желязков "едва ли" щял да иска процес в Турция, на който да се реши екстрадицията му.

Гешев добави, че процедурата тече по турското законодателство и предположи, че Очите едва ли щял да иска да има дело за екстрадиция в Турция. "Определено не е страхлив, това му е репутационен плюс”, каза прокурорът, като направи намек, че Очите не бил като банкера Цветан Василев, който години наред пребивава в Сърбия. Очите, обаче, имал такъв бизнес в България, че това налагало личното му присъствие.

БСП побърза да се разграничи от свой общински съветник, арестуван заради Митьо Очите

Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП побърза да се разграничи от общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който е един от ...

По думите на прокурора, Очите е минал от Гърция, през КПП Ипсала, в Турция, часове след като е издадена европейска заповед за издирване. Това станало с автомобил, регистриран на фирма на бургаския общински съветник от гражданската квота на БСП Бенчо Бенчев. В петък срещу събота (3-4 август), Очите и сподвижниците му са задържани в хотел "Рамада", на площад "Таксим". Стаите били на имената на някои от сподвижниците – например отново на името на Бенчев, както и на името на още един човек, но прокурорът не уточни кой точно.

На въпрос дали това означава, че може въпросните хора да бъдат обвинени в укриване, Гешев каза, че още утре (5 август) това щяло да се изяснява от прокурори.

Ръководителят на Специализираната прокуратура потвърди и, че при нов обиск в жилището на Бенчев е намерено оръжие, което ще се изяснява тепърва дали е законно или не. В дома на Бенчев било намерено "черно счетоводство" – с бележки колко пари да се дадат "на лидера на престъпната група", по думите на Гешев, който явно визираше Желязков. Извършва се проверка както на бизнеса на Бенчев, така и на този на Желязков, "въпреки че той няма нищо на негово име". Продължават акциите и обиските на имоти на други хора. Дотук са претърсени 30 адреса на фирми, които неофициално са свързани с Очите. "Очите няма нищо на свое име, нищо че в палат в село Кошарица, който се води на офшорка", уточни Гешев.

Върнаха седмина от групата на Очите от Турция, Желязков е в турски затвор

Общо седем българи, които бяха арестувани в Турция и за които се твърди, че са част от групата на Митьо Очите (Димитър Желязков), са би...

"Явно до момента дейността (бел. ред. – на Очите) е била тайна за някои други органи, но амбицията на Специализираната прокуратура е това да приключи", заяви Гешев. Той добави, че от Испания се прибрал приближен на Очите, който се върнал специално в България. "Явно не е гледал телевизия”, каза прокурорът. Той изрази увереност и, че ще бъде намерен общинският съветник от Несебър Пейо Янков, който беше обявен за международно издирване.

Престъпната група на Митьо Очите е силна, съставена от хора, които многократно са преминавали през правосъдната система и които всяват страх, гласи друго основно заключение на Гешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com