Юрист: Самоотбраната у нас се счита за мръсно нещо от МВР и прокуратурата

23532
Юрист: Самоотбраната у нас се счита за мръсно нещо от МВР и прокуратурата
Снимка: БГНЕС

У нас темата "самоотбрана" е мръсна дума. Масово такива дела приключват с условна присъда. Недоумявам какво трябва да се случи на някого в дома му, за да не бъде осъден, когато се защитава с оръжие в ръка – да дойдат 20 души с картечници ли, попита възмутено адвокат Николай Хаджигенов пред Нова телевизия.

Единствената хипотеза за неизбежна самоотбрана, която остана в нашето правосъдие, е при взлом в жилището ни. И въпреки това се минава през съда, като на дело за убийство, когато налице е смърт на искащия да ограби и като нищо да убие жертвата, съгласи се бившият правосъден министър Хараламби Анчев в сутрешния блок на Нова телевизия. Той припомни, че в края на 90-те години е имало законопроект за ефективна самоотбрана, но в крайна сметка той е пропаднал.

Крав Мага - популярни за същността на системата техники (видео, 18+)

В два поредни дни Ви запознахме, уважаеми читатели, с една от най-ефективните системи за самоотбрана в света - Крав Мага. С интервютата...

Темата за неизбежната самоотбрана възникна в контекста на битовата престъпност. Ние я предложихме като последна мярка – преди това имаме предложения за концепция за справяне с битовата престъпност. Според закона досега можете да ползвате оръжие, ако влязат с взлом в жилището ви. „Патриотичният фронт” предлага да се разшири този обхват – да се ползва оръжие в рамките на имота ви. Влизат пет-шест души с колове в двора ви, вие сте с пистолет и били несъотносими нещата – когато си възрастен човек, оръжието ти е единственият шанс, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Текстовете в законодателството трябва да бъдат прецизирани, подчерта изрично Хаджигенов. Но каквито и поправки да има, трябва да се почне от МВР и прокуратурата – те тотално не мислят в насока самоотбрана, добави адвокатът.

Терористичната заплаха

Трябва ли да има криминализиране на участието в терористични групировки – да, споделям я. Това заяви бившият министър на правосъдието Хараламби Анчев.

Инструктор Алекс Петров за Actualno.com: Крав мага ни учи как да се защитим, когато няма правила

В първата част на интервюто с инструктор Алекс Петров се запознахме с основни положения в самоотбраната, получихме и някои практически ...

Вчера (9 януари) сегашният правосъден министър Христо Иванов обяви в „Панорама”, че има работна група, която действа в тази насока и скоро ще бъдат внесени текстове в Народното събрание за обсъждане.

Кой трябва да охранява границата го пише в закона – МВР. Как трябва – това вече е друг въпрос, каза Каракачанов.

Пред България има две заплахи, свързани с геополитиката – миграционният натиск и опасността от терористични актове. Миграционният натиск може да бъде облекчен чрез защитни съоръжения при границата, ние все пак сме външна граница на ЕС и можем да очакваме разбиране като такава. Армията може да помогне, защото тя трябва да защитава териториалната ни цялост – и италианската военна флота охранява техните води, така че е пълна глупост да се говори как ще си влошим отношенията във външнополитически аспект.

Изграждането на стени, дислоцирането на танкове, армии не работи. Имахме Берлинска стена и какво – да не би да минаваха хора. Колкото до армията – когато тя влезе в действие, с демокрацията се приключва, категоричен беше адвокат Николай Хаджигенчев. Той коментира, че атентатът в Париж е „поредната свинщина”.

Който ти е в жилището противозаконно, можеш да го гръмнеш най-спокойно

С тези думи адвокат Марин Марковски обобщи имаме ли или нямаме право на самоотбрана съгласно българското законодателство. Не се водиш ...

Това е война на цивилизации и не можем да си заравяме главите в пясъка. А ние няма нужда да пращаме танкове на границата – тълпите ще останат от другата страна, където има друга държава (бел. ред. – Турция) и там трябва да се поеме отговорност, контрира Каракачанов. Двамата с Хаджигенов влязоха в теологичен спор – коя религия е по-войнствена, дали ислямът или християнството и за коя е пролята повече кръв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com