X
 
 

В Германия ползват българи като хора за еднократна употреба

9568 0
В Германия ползват българи като хора за еднократна употреба
Снимка: iStock
1150 българи и румънци работят при нечовешки условия в месопреработвателните предприятия в Дипхолц (Долна Саксония – бел.ред.), пише германското издание „Крейсцайтунг” (Kreiszeitung).

Пастор монсеньор Петер Косен описва тези временни работници в големите кланици като „хора за еднократна употреба“, които биват експлоатират и разменяни между собствениците. Духовникът безмилостно описва положението им в Германия - дванадесет часови смени, шест до седем дни в седмицата и заплащане под минималната заплата.

Българи, румънци и азиатци стават жертва на жестока експлоатация в Германия

Българи се топят на жегата по строежи, румънки са принуждавани да проституират, виетнамки работят по 12 часа на ден в салони за красота...

„Хората биват наемани, използвани и след това изхвърляни”, казва Петер Косен и призовава за промяна в системата с трудови договори и временната заетост със заплати и социален дъмпинг.

„Евтино, евтино, евтино” в месопреработвателната индустрия има висока цена.

Пред местната общност пастор Петер Косен е изнесъл информация за положението на работниците на черно. Жени и мъже от България, Румъния и Полша работят 6 дни в седмицата по 12 часа на ден без възможност за възстановяване. Това води до редица заболявания. Хората се разболяват и заради липсващо или повредено предпазно облекло, но не могат да отидат на лекар.

Работници на черно в месната промишленост са грубо експлоатирани

Миграцията на работници започна през 90-те години.

Доклад на НПО: Западни фирми експлоатират работници в Източна Европа

Глобалните играчи на пазара на модата използват Източна и Югоизточна Европа, които са истински рай на ниските заплати, сочи доклад на н...

„Първоначално дойдоха хора от Полша, след това от България, Румъния и Унгария, сега са от Молдова или Украйна. При това работата им нерядко е нелегална”, твърди Косен.

Разликата в доходите в ЕС насърчава грубата експлоатация на пазара на труда. Има работници със заплати и права и такива, които са били измамени по различни начини относно минималните заплати и социалните осигуровки. Работниците от България и Румъния далече не са смятани за равни със своите съседи и с тях се злоупотребява като евтина работна ръка и черноработници.

Големите и известни компании и личности в този регион не се страхуваха да работят с подизпълнители и агенции за временна заетост, зад които стоят осъдени престъпници.

„Блато от криминални подизпълнители и съмнителни агенции за временна заетост се използват за намаляване на разходите за труд и избягване на отговорността на работодателите”, твърди пасторът.

Много компании избягват плащането на минимална работна заплата чрез голям брой неплатени извънредни часове.

Манолова и КНСБ внесоха в НС пакет от мерки срещу "модерното робство"

Омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров щвнесоха в деловодството на НС пакет от законодателни промени, които д...

Плащат се между 290 до 420 евро на месец за легло в обща стая, като сумата се събира под формата на такса за агенцията и за уреждане на трудовите правоотношения. На работниците се начисляват глоби, такси за преводи, транспорт до работното място и други.

Actualno.com

Етикети: