Вальо Топлото получи присъда от 3 години затвор

5289
Вальо Топлото получи присъда от 3 години затвор
Снимка: БГНЕС

ВКС потвърди решението на САС по делото с подсъдим Валентин Димитров – бивш изпълнителен директор на „Топлофикация София” ЕАД, съобщиха от съда.

 С Решение от 19.11.2015 г., постановено по наказателно дело с подсъдим Валентин Димитров – бивш изпълнителен директор на „Топлофикация София” ЕАД, тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решението за 3-годишна присъда на Софийския апелативен съд (САС). Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, допълва БГНЕС.

Софийският районен съд ще гледа делото срещу Вальо Топлото

Софийски районен съд (СРС) за пореден път ще се опита да даде ход на делото срещу бившия изпълнителен директор на „Топлофикация ...

С потвърдения акт на САС е изменена присъдата на Софийския градски съд от 14.12.2010 г., с която Валентин Димитров е осъден по две от повдигнатите му обвинения по чл. 219, ал. 4 от НК (безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай), за които му е наложено общо наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 години, лишен е от право да заема ръководна длъжност в държавно предприятие за срок от 3 години и е осъден да заплати в полза на гражданския ищец обезщетение за причинени имуществени вреди. Предявените граждански искове са уважени частично, а в частта до пълния размер, в който са предявени, са отхвърлени като неоснователни.

С решението на САС присъдата е изменена, като деянията по чл. 219, ал. 4 от НК, за които Димитров е осъден от първоинстанционния съд, са преквалифицирани в едно продължавано престъпление по чл. 219, ал. 3 от НК. С решението е намален размерът на уважения граждански иск. В останалата част присъдата е потвърдена.

Тричленният състав на ВКС приема, че описаните в мотивите на решението неправомерни прояви на Валентин Димитров (в обсега на инкриминираната престъпна дейност с времеви параметри от 01.01.2003 г. до 31.03.2006 г.) покриват признаците на умишлена безстопанственост.

В качеството си на длъжностно лице по смисъла на чл. 93, ал. 1, б.”б” от НК, изпълняващо “ръководна работа” в „Топлофикация-София” АД (търговски субект със специфично положение на публично дружество, чиито акции са собственост на Столичната община и на държавата, представлявана от Министерството на енергетиката), подсъдимият не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество на фирмата, от което последвало неговото разпиляване в размер на 325 693,95 лв.

ВКС потвърди присъдата "невиновен" на Цветанов за длъжностно присвояване

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС) за потвърждаване на постановената от Соф...

Престъпната съставомерност на инкриминираното деяние се обосновава именно с несъобразените с общоприетото измерения на реализираните представителни разходи, изразили се в ежедневното снабдяване с хранителни и нехранителни продукти в големи количества при изключително многообразие и несвойствен асортимент на артикулите, в преобладаващата им част предназначени за кабинета на Валентин Димитров.

Подсъдимият Димитров е пренебрегнал дължимата грижа за управление, стопанисване и запазване на повереното му имущество на фирмата и при наемането на автомобил LEXUS RX-300, за който е заплатена сумата от 6 562 лв., при наличен ресурс от 200 превозни средства и техника в автопарка на „Топлофикация-София” АД, както и чрез сключването на договори за рекламно обслужване с „Ултра нет” ЕООД при нарушение на предвидената процедура за обществените поръчки и без предварителни проучвания, довело до заплащане на доставчика на суми над средните пазарни цени в размер на 66 455, 60 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com