Ветко Арабаджиев в съда: Не разбирам защо съм в тази зала*

6220
Ветко Арабаджиев в съда: Не разбирам защо съм в тази зала*
Снимка: Pixabay

Чужди разузнавателни служби са докладвали в ДАНС за бизнесмена Ветко Арабаджиев. Подобни справки били приложени по делото, което наброява 607 тома. Това стана ясно в Специализирания съд, където в 16 часа започна делото за определяне на мярка за неотклонение на хотелиера. Той бе екстрадиран тази нощ от Мадрид, припомня "24 часа".

Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела, синът им, който носи името на баща си, счетоводителките Елена Караянева, Румелия Кирилова и Серафим Стефанов са обвинени за участие в престъпна група, създадена с цел данъчни престъпления и пране на 5,432 млн. лв.

Пред съда бизнесменът демонстрира спокойствие. Той бе в черно сако, бяла риза и дънков панталон. Да го подкрепят в залата бяха дошли синът му Вълчо, който наскоро напусна ареста срещу 500 000 лв. гаранция, дъщеря му Александра и техни приятели. Повече от половин час наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов обясняваше в какво се изразява престъпната дейност на групата. По думите му Вълчо и Маринела управлявали огромен конгломерат от дружества, 38 на брой. Голяма част от кухи фирми, регистрирани на името на социално слаби. Тези хора били разпитани като свидетели и обяснили, че никога не са развивали дейност и не знаят да са сключвали сделки със захарен комбинат.

Чрез многото фирми всеки момент можело да се прикриват и средства. Дружествата, чиито собственици са Арабаджиеви, са захарен комбинат и "Виктория груп". Според обвинението те се облагодетелствали от данъчните измами. Част от дружествата били с така наречените "липсващи търговци". Те сключвали договори за дейности за захарен комбинат, които всъщност не извършвали и така им се възстановявало ДДС, твърди държавното обвинение. Едно от тези дружества било за изграждане на вилно селище през 2013 година, което и до момента все още не е реалност. Най-общо тези дружества извършвали фиктивни сделки за доставки.

Ветко Арабаджиев е вече в България (ВИДЕО)

Самолетът от Испания с издирвания хотелиер Ветко Арабаджиев, кацна на аерогара София малко след полунощ, съобщи Нова телевизия. Арабадж...

По думите на прокурора чрез свидетелски показания и документи се доказвало, че захарният комбинат и "Виктория груп корпорейшън" са собственост на Арабаджиеви. Също така Ветко сключил договор с офшорната фирма собственост на захарния комбинат, за стипендия на сина му Вълчо. В мобилните телефони на двамата, конфискувани при задържането им в Кабрера де Мар, били открити схеми на всички свързани фирми в конгломерата. Пак там имало подробни обяснения кои свидетели са били вече разпитани по делото срещу семейство Арабаджиеви и кои е щяло да бъдат призовавани. Имало и информация за данъчни служители. За един от тях дори се казвало в каква зависимост е от Арабаджиеви.

Адвокатът на Ветко Илиян Василев пък настоя клиентът му да бъде незабавно освободен още в съдебната зала, тъй като по силата на решението на съда в Мадрид той е предаден на нашите власти само за пране на пари и участие в организирана престъпна група, а не за данъчни престъпления. Също така според защитника му има разминаване между годините в обвинението и в европейската заповед за арест. Василев посочи, че в своята пледоария прокурорът говорел за 2013 и 2014 година, но не споменал нищо за престъпления, извършени през 2017 и 2018 година, периодът, за който всъщност се отнася европейската заповед за арест.

Самият Ветко Арабаджиев бе лаконичен и каза, че не разбира защо е в съдебната зала. "Всичко това, което каза прокурорът, няма нищо общо с фактите", обясни бизнесменът. Очаква се съдът да се произнесе в 19:30 часа.

* В крайна сметка съдът реши Арабаджиев да остане в ареста. С оглед избягване на по-нататъшни неясноти е необходимо да се изиска от испанския съд разяснение заради това, че Ветко Арабаджиев не е екстрадиран по едно от обвиненията, а именно за данъчни престъпления и по този текст от закона той не може да бъде съден. Засега съдът счита, че Арабаджиев може да бъде съден за данъчни престъпления, защото ако не можело, испанските съдии щели изрично да кажат в решението за екстрадиция. Евентуално обжалване ще се гледа на 14 май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com