ВКС гледа делото срещу Николай Русинов-Чеци

1228
ВКС гледа делото срещу Николай Русинов-Чеци
Снимка: БГНЕС

На 18 октомври от 9.00 ч. ВКС ще гледа делото срещу Николай Русинов за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.

Във ВКС е образувано дело по касационен протест и 4 броя касационни жалби – на подсъдимия Николай Русинов, на защитниците на подсъдимия и на частните обвинители и граждански ищци, срещу решението от 30.05.2017 г. на Софийския апелативен съд (САС), с което е изменена присъдата от 20.10.2014 г. на Софийския градски съд (СГС), съобщиха от съда.

Бащата на жестоко убитата Яна Кръстева ще съди държавата в Хага

Бащата на убитата в Борисовата градина Яна Кръстева ще съди държавата в Хага. Явор Кръстев заяви, че не е учуден от решението на съда,...

Делото постъпва за втори път във Върховния касационен съд, след като с Решение № 452/04.07.2016 г., постановено по к.н.д. № 1497/2015 г., ВКС отменя решението от 30.07.2015 г. на САС по в.н.о.х.д. № 264/2015 г. и делото е върнато за ново разглеждане на същия съд от друг състав от стадия на съдебното заседание.

С присъдата на СГС подсъдимият Николай Русинов е признат за виновен в това, че на 09.07.2011 г. в гр. София, в северозападната част на парк „Борисова градина“, в съучастие като съизвършител с неустановени по делото лица, умишлено е умъртвил другиго – Яна Кръстева, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 2 от НК, за което му е наложено наказание „доживотен затвор“.

Осъден е да заплати на частните обвинители и граждански ищци сумата от по 150 000 лева, представляваща обезщетение за причинените в резултат от престъплението неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 10.07.2011 г.

С новото въззивно решение присъдата е изменена в частта, с която подсъдимият е признат за виновен в това да е извършил деянието в съучастие с неустановени по делото лица (правната квалификация по чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1 от НК) и с особена жестокост (правната квалификация по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 от НК), като е признат за невиновен и оправдан в тази част от повдигнатото му обвинение.

Присъдата е изменена и в частта относно наказанието, като наложеното от Софийския градски съд наказание „доживотен затвор“ е заменено с наказание „лишаване от свобода“ за срок от 20 години. С решението е определен първоначален строг режим за изтърпяване на наказанието. В останалата част присъдата е потвърдена.

Ново заседание на втора инстанция за убийството на Яна Кръстева

Делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина пак ще се гледа от Софийския апелативен съд (САС), предаде БГНЕС. 28-годишна...

С протеста се навеждат доводи в подкрепа и на трите касационни основания по чл. 348, ал. 1, т. 1, т. 2 и т. 3 от НПК – нарушение на закона, съществени нарушения на процесуалните правила и явна несправедливост на наложеното наказание. Иска се отмяна на решението в оправдателната част относно квалифициращия признак „особена жестокост“ и в частта, с която е заменено наказанието от „доживотен затвор“ на 20 години „лишаване от свобода“ и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд.

В касационната жалба на частните обвинители и граждански ищци се излагат съображения за наличието на всички касационни основания и се иска отмяна в частта, с която подсъдимият е оправдан, както и в частта, засягаща вида на наказанието, и връщане на делото за ново разглеждане от въззивния съд.

В жалбата на подсъдимия Николай Русинов се сочат всички касационни основания и се иска отмяна на решението на САС и връщане на делото на фазата на досъдебното производство.

В депозираната касационна жалба от страна на защитниците на подсъдимия се твърди, че са налице основанията по чл. 348, ал. 1, т. 1 и т. 2 от НПК – нарушение на закона и съществени нарушения на процесуалните правила. Иска се при условията на алтернативност оправдаване на подсъдимия или отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане на въззивния съд, или връщане на делото на първоинстанционния съд за ново разглеждане.

По делото е постъпила и касационна жалба от конституираната като защитник по реда на чл. 91, ал. 2 от НПК майка на подсъдимия, която преповтаря искането, изложено в жалбата на подсъдимия, и претендира отмяна на решението на въззивния съд и връщане на делото на фазата на досъдебното производство.

Заседания по делата за сградата-убиец на Алабин и за убийството на Яна Кръстева

Две знакови дела ще бъдат гледани днес (13 януари) в София, предаде БГНЕС. Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Георги Кир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com