ВКС не приема намалената присъда на акушерката за пребитото бебе

1504
ВКС не приема намалената присъда на акушерката за пребитото бебе
Снимка: бгнес

Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена, че преди 5 години преби новородено момиченце, се връща в апелативния съд.

Това реши Върховният касационен съд (ВКС), след като прецени, че неправилно Софийският апелативен съд е приел за смекчаващо вината на Ковачева това, че е изразила съжаление за стореното, работила е извънредно, а делото е продължило над 5 години.

Адвокатът на Емилия Ковачева: Няма как човек, който работи по 36 часа да е адекватен

Няма как човек, който работи по 36 часа на смяна, да бъде адекватен в действията си. При всеки психиката реагира по различен начин на н...

С тези мотиви апелативният съд намали с 2 години определеното ѝ от Софийския градски съд наказание от 18 години затвор. Ковачева освен това беше осъдена да плати обезщетение от 400 000 лева на родителите на пострадалата Никол, предаде "Лекс".

Емилия Ковачева е подсъдима за опит за убийство, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 г., по време на 24-часово дежурство в болница "Софиямед", в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното момиченце, като му е нанесла поне 39 удара.

Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната намеса впоследствие на лекарите предотврати смъртта му. По-късно стана ясно, че действията на Ковачева са били заснети и от камери, като записите бяха използвани в процеса.

Делото стигна до ВКС, след като акушерката и защитата ѝ поискаха по-леко наказание с аргумента, че тя не трябва да отговаря за убийство. Родителите на детето настояха за доживотна присъда за Ковачева.

Според върховните съдии Блага Иванова, Даниела Атанасова (докладчик) и Милена Панева няма основания за налагане на най-тежките наказания на Ковачева – доживотен затвор или доживотен без замяна.

На апелативна инстанция - присъдата за акушерката, пребила бебе, стана малко по-ниска

16 г. затвор за опит за убийство на новородено - това е наказанието, което Софийският апелативен съд отреди на акушерката Емилия Коваче...

Те обаче са категорични, че 5-годишният срок на делото не е неразумен и това не трябва да води до по-ниско наказание, както е приел апелативният съд.

Върховните съдии посочват, че трябва да се преценява не само продължителността на процеса, а и неговата сложност. Надценено според ВКС е и значението на приетите по делото констатации на "Главна инспекция по труда", според които Ковачева е работила прекалено много часове извънредно и без нужните почивки.

Върховните съдии обаче посочват, че в случая Ковачева доброволно е искала да работи извънредно, а това не ѝ е било наложено от болницата.

За изразеното от акушерката съжаление за стореното, ВКС също не приема, че то не може да бъде оценено като допълнително смекчаващо отговорността ѝ обстоятелство.

"Изразеното от подсъдимата в последната ѝ дума пред въззивната инстанция съжаление е заявено декларативно и твърде късно, за да се приеме, че същото е релевирано с цел разкаяние", заявява в решението си ВКС.

Акушерката, пребила новородено, все още не е влязла в затвора

Акушерката, която преби новородено бебе в столична болница през април 2015 г., още не е влязла в затвора. Преди 8 месеца Емилия Коваче...

"При новото разглеждане е необходимо значимите за определяне на наказанието смекчаващи и отегчаващи обстоятелства да бъдат преосмислени…, след което да се извърши необходимата преценка и на подсъдимата да се определи наказание, съответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца и на целите по НК", пише в заключение върховният съд и връща делото на друг състав на апелативната инстанция.

Още: Адвокатът на Емилия Ковачева: Няма как човек, който работи по 36 часа да е адекватен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com