"Всичко е точно, няма проблем": Виновни ли са институциите за фаталната катастрофа край Габрово?

6738
"Всичко е точно, няма проблем": Виновни ли са институциите за фаталната катастрофа край Габрово?
Снимка: Европейски център за транспортни политики

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) потърси отговорност от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) заради тежката катастрофа на пътя Габрово - Дряново на 12 октомври.

Тогава бус с работници на севлиевска фирма беше премазан от тир с румънска регистрация на разклона за околовръстния път на Габрово. На място загинаха четирима души, а по-късно в болница издъхна още един мъж. 26-годишен пътник от буса е с тежка черепно-мозъчна травма, още трима мъже са в ортопедия със счупвания и им предстоят операции. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора на румънския тир са отрицателни.

Още: Тежка катастрофа на изхода на Петрич, има загинал

ЕЦТП потърси вината в АПИ

"Преди дни жестока катастрофа отне живота на 5 души, а вината е стоварена на един румънски водач на тежкотоварен камион, който, навлизайки в насрещното движение на кръстовището на два републикански пътя - I-5 и III-5004, връхлита микробуса с хората. Това е сухата информация, зад която обаче се крият истини и неистини, премълчани факти и несвършена работа", твърдят от ЕЦТП в позиция, разпратена до медиите.

"Крайно време е някой да потърси отговорност за лъжите, изричани от Агенция „Пътна инфраструктура“, защото цената им я платиха пет човека с живота си, ако не броим водача на румънския камион, който ще бъде посочен като виновен за пътния инцидент", гласи още изявлението.

От европейския център припомнят, че преди повече от година техен екип направи инспекция на път I-5 от с. Куцина до гр. Шипка. Проверката се извърши съвместно с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в лицето на инж. Десислава Паунова, тогава главен експерт в дирекция „Пътна безопасност и планиране на дейностите по РПМ“, ОПУ Габрово и Велико Тръново и представители на ОДМВР Габрово и Велико Търново. Днес инж. Десислава Паунова е член на Управителния съвет (УС) на АПИ.

"Нейното „наказание“ за „добре свършената работа“ в дирекцията на АПИ за безопасност на движението е да я повишат в член на УС. Припомняме, че същата тази жена беше директор на тази дирекция, когато настъпи и инцидентът с македонския автобус на АМ "Струма" през ноември 2021 година и загинаха 46 македонски граждани.

Още: Ранено бебе на "Цариградско шосе": Заради пийнала и замаяна от опиати, излетяла от пътя

Снимка: Европейски център за транспортни политики

През 2022 г. сред проверените от експерти на ЕЦТП обекти бе и фаталното кръстовище, където се пресичат два републикански пътя - I-5 и III-5004, което е и разклонът за т. нар. обход на гр. Габрово към прохода „Шипка“ и към гр. Севлиево. По време на проверката бяха установени и заснети дефицити, представляващи предпоставки за настъпване на пътнотранспортни произшествия. От ОДМВР Габрово изрично обърнаха внимание за това, че кръстовището е проблемно и има редица дефицити.

"По време на инспекцията инж. Паунова също присъстваше. Сега е любопитно какво тя е направила за разрешаването на този проблем, особено в качеството си на член на ръководството на АПИ от септември 2022 г.", пишат от ЕЦТП.

Кой е виновен?

Румънският водач обяснил пред разследващите, че заради блокадата на Прохода на републиката от протестиращи енергетици тръгнал да преминава през прохода Шипка, но пътят бил непознат за него, заблудил се и затова навлязъл в насрещното през въпросното кръстовище, което станало причина за тежкия сблъсък.

Според директора на ОДМВР-Габрово Илиян Иванов има анализи, че пътната връзка е определена като рискова. Той каза пред медиите, че за нея са изпращани сигнали до АПИ, а последното писмо е от началото на октомври.

В същото време обаче говорителят на Окръжната прокуратура в Габрово Пламена Дичева заяви, че участъкът има адекватна пътна маркировка, а тираджията е професионален шофьор с опит, така че е длъжен да познава и да спазва правилата.

"Остава въпросът защо от АПИ не са взети мерки не само след инспекцията и констатациите на ЕЦТП, но и след сигналите, подавани от МВР", пишат от Европейския център за транспортни политики.

Още: Товарен влак и камион се удариха на прелез край Раднево

"Всичко е точно, няма проблем"

ЕЦТП е изпратил множество сигнали до главния прокурор, до АПИ, до регионалното министерство и до МВР, в които сигнализира за подобни проблемни участъци. "Стандартният отговор и от страна на прокуратурата, и от страна на АПИ е „всичко е точно, проблем няма“. Така всички преписки биват прекратявани, а налице е една голяма лъжа", казват от ЕЦТП.

"И най-важното – пътищата продължават да са опасни. Не е случайно, че Европейската комисия през 2019 година прие документ, с който задължи страните членки да прилагат т.нар. подход безопасна система. Самата Комисия допуска, че хората ще продължат да грешат, независимо от опита и стажа им, затова националните правителства са длъжни да прилагат мерки, с които да минимализират възможността за човешка грешка. И тук е редно да зададем въпроса: С какъв уред и как прокуратурата установи, че пътната маркировка на въпросното кръстовище е адекватна? В България има норми и тези норми ясно казват кога една пътна маркировка е годна или негодна за употреба", гласи позицията, в която се търси отговорност и от държавното обвинение.

"Цената на лъжата я плащаме всички ние с живота и здравето си. И колкото повече институциите ни лъжат, толкова по-голям ще става нашият дълг към истината и толкова повече жертви ще има", завършват от ЕЦТП.

От АПИ все още не са коментирали.

Още: Катастрофа на пътя Русе - Силистра, има загинал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com