X
 
 

ВСС прие оставката на Сотир Цацаров *

972 0
ВСС прие оставката на Сотир Цацаров *
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Единодушно с 20 гласа "ЗА" пленумът на ВСС прие оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор. Самият Цацаров не е присъствал на заседанието, съобщава "Правен свят".

От гласуването е отсъствал и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Точката относно оставката на досегашния главен прокурор бе включена като допълнителна в дневния ред на кадровиците за четвъртък, но бе разгледана с преимущество като първа. Изказвания и коментари по нея нямаше.

Депутатите решиха: Сотир Цацаров оглавява антикорупционната комисия

Със 165 гласа "за", 30- "против" и 3-ма "въздържали се" депутатите решиха Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ. Цацаров бе предложен за пост...

Още днес решението на ВСС ще изпрати решението си на президента. Предстои Румен Радев да издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров, след което Иван Гешев официално ще встъпи в длъжност и ще стане новият главен прокурор на България.

Президентът няма срок, в който да се произнесе по предложението. Теоретично той може веднъж да откаже да подпише, подчертава БНР. Но очакванията на екипа на Цацаров са това да стане скоро и още следващата седмица функциите на главен прокурор да поеме Иван Гешев, а Сотир Цацаров да се пренесе в Антикорупционната комисия.

Според "24 часа" размяната на постове може да се случи още следващата седмица в сряда на 18 декември. Това станало ясно от думите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев. Той не изключил дори публикуването на президентския указ да стане в утрешния брой на "Държавен вестник".

Actualno.com припомня, че в КПКОНПИ Сотир Цацаров ще довърши мандата на Пламен Георгиев, който вече е новият консул на България във Валенсия. Иван Гешев пък ще поеме поста на главен прокурор 20-ина дни преди официалното изтичане на мандата на стария - 10 януари 2020г.

Какво премълча Сотир Цацаров за проверката на европейските прокурори?

В европейския доклад за прокуратурата има препоръки в посока, която за нас би била голяма крачка назад. Това заяви вчера (20 декември) ...

До ставката на Цацаров се стигна, след като в сряда Народното събрание го избра с внушителните 165 гласа "за" за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Оказа се, че за кандидатурата на бившият вече главен прокурор са гласували дори 27 представители на БСП.

Защо Антон Кутев смята, че има ясно разцепление в БСП вижте в ТАЗИ СТАТИЯ

Как коментира този факт Татяна Дончева, можете да  ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

* Обновена в 12:30ч.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители