Върховният съд гледа делото за опит за убийство, извършен от бивш кмет

639
Върховният съд гледа делото за опит за убийство, извършен от бивш кмет
Снимка: БГНЕС

ВКС ще гледа днес, 28 март, наказателно дело срещу бившия кмет на Община Исперих Бейсим Шукри за опит за убийство на длъжностно лице, предаде БГНЕС.

Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимия Шукри срещу въззивната осъдителна присъда от 26.10.2017 г. по делото на Варненския апелативен съд. С нея е отменена първоинстанционната присъда на Окръжен съд – Разград, в частта, с която подсъдимият е бил оправдан по обвинението за извършено престъпление (опит за убийство на длъжностно лице, на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му) и по чл. 269, ал. 1 от НК (употреба на сила или заплашване с цел да принуди орган на властта да извърши или пропусне нещо по служба).

Бивш кмет на Исперих влиза в затвора за пет години, може да обжалва

Състав на Варненския апелативен съд призна за виновен в опит за убийство на горски стражар и деяние против реда на управление бившия км...

С въззивната присъда Апелативен съд – Варна признава подсъдимия за виновен, че на 23.02.2013 г. в местност "Трънлив дол" в землището на с. Йонково, обл. Разград, направил опит умишлено да умъртви длъжностно лице при изпълнение на службата му, като му налага наказание "лишаване от свобода" за срок от 5 години. Съдът го признава и за виновен, че е произвел четири изстрела с ловна карабина, с цел да принуди орган на властта – двама ловни надзиратели и шофьор на охранително звено, да пропуснат нещо по служба – да осуети изпълнение на задължението им по залавянето му като нарушител и бракониер, поради което му налага наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 години и 6 месеца. На основание чл. 23, ал. 1 от НК му е наложено да изтърпи най-тежкото наказание – 5 години "лишаване от свобода".

В касационните жалби на подсъдимия се изтъкват доводи за допуснати нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложените наказания, като се прави искане да се отмени в цялост обжалваната присъда на Апелативен съд – Варна, вследствие на което Шукри да бъде оправдан или алтернативно делото да се върне за ново разглеждане на въззивната инстанция.

Настоящото касационно производство е второ поред, като с решение от 08.03.2017 г. на ВКС е отменена въззивна присъда от 18.03.2016 г. на Апелативен съд – Варна и делото е върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com