За 15 юли са насрочени пледоариите по делото за смъртта на студента Михаил Стоянов

12164
За 15 юли са насрочени пледоариите по делото за смъртта на студента Михаил Стоянов
Снимка: БГНЕС

Близо 6 години след жестоката смърт на студента по медицина Михаил Стоянов в Борисовата градина делото на първата съдебна инстанция – Софийски градски съд, е пред финал. За 15 юли са насрочени пледоариите по него.

До тогава съдът ще направи отново опит да призове за свидетел Стефан Стефанин, който все още не е намерен и се предполага, че е в чужбина. Делото за убийството започна на 18 октомври миналата година. Пред съда за смъртта на момчето, което бе пребито жестоко и убито на 30 септември 2008 година в Борисовата градина, отговарят Александър Георгиев и Радослав Кирчев.

И двамата проговориха пред съда. Александър каза нещо като становище без да отговаря на въпроси. "Аз не съм убиец", каза той и заяви, че нито е душил, нито е правил каквото и да е, което да доведе до отнемане на човешки живот. "Аз имам съвсем различни потребности", заяви той и каза, че осъзнава трагедията, която се е случила, но няма отношение. Радослав Георгиев даде обяснения, в които обаче говори за това, което му се случило в полицията преди и след като му е било повдигнато обвинение. Той отговаряше на въпроси, включително и на няколко, които му зададе майката на Мишо.

Прокурорът по делото Мариян Маринов смята, че това не са били на практика обяснения. Нареченото от Александър становище заявява, че не е бил там и някой друг е извършил убийството, но не го посочи, каза обвинителят. Радослав, според него повече се оправдавал защо е признал частично пред оперативните работници участието си в инцидента. Той ще при пледоарията си през юли ще се опита да защити обвинителната си теза и смята, че доказателствата за това са достатъчни. Съдът ще прецени обаче дали са виновни или не. Прокурорът ще поиска наказания над средния размер към максималния. Единият от тях – Радослав е бил непълнолетен и за него наказанието ще се ще се редуцира.

Прокурор Маринов каза и че двамата не показват никакво съжаление и не съдействат по никакъв начин. Той не вижда смекчаващи вината обстоятелства, единственото е характеристичните данни, който сега представи доказателства, че работи и че е студент.

"Това е много хубаво – за себе си, той продължава да учи и да работи, но е прекъснал друг, вече изградена личност, която е можела да лекува него след години. Вече завършил, отличен студент – прекъснал го е във фазата, когато е завършвал образованието си", каза обвинителят.

През април съдът изслуша записи от СРС-та по делото за убийството на студента. Тогава, шест години след жестокото престъпление, майката и братът на Михаил чуха откъси от самопризнанията на обвиняемия Радослав Кирчев, в които той разказва детайли от нощта на нападението. В съдебната зала бяха излъчени и тайно направени през 2010 г. записи на другия обвиняем Александър Георгиев, който предупреждава свой приятел, че скоро ще бъде потърсен от полицията и го инструктира какво да каже по време на разпита, така че показанията им да не се разминават.

До първите съществени резултати от разследването на убийството на Михаил Стоянов криминалистите достигат едва през 2010 г., когато са засечени сигнали от СИМ картата от телефона му. Именно тогава полицията достига до групата на двамата обвиняеми.

Защитниците на двамата обвиняеми поискаха от съда записите от СРС-та да бъдат заличени като веществени доказателства по делото. От своя страна, прокуратурата настоя това да не се случва, а записите да бъдат изчистени от странични шумове, за да се чуват по-отчетливо.

Според прокуратурата двамата обвиняеми за убийството Радослав и Александър са били част от наказателна бригада, която е гонела и нападала хомосексуалисти от Борисовата градина. И именно след такова нападение и жесток побой през 2008 г. на място умира 25-годишният студент по медицина Михаил Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com